ABD ne yapacağını bilmiyor

ABD başkan adayları her gün dış politika konusunda konuşuyor. Ama söylemlerindeki tutarsızlık ve dengesizlik, ABD'nin dış politikada yaşadığı kafa karışıklığını gözler önüne seriyor.

soL (DIŞ HABERLER) Demokrat başkan adayı Barack Obama ve Cumhuriuyetçi aday John McCain'in televizyonda yaptıkları tartışmanın, krizin yakıcılığı nedeniyle daha çok ekonomi kısmı değerlendirilse de, seçim yarışındaki gündem maddelerinden birini de ABD'nin dış politikası oluşturuyor. Her iki aday da seçim yarışı sırasında önümüzdeki yıllarda ABD dış politikasını nasıl bir rotaya sokacaklarına dair açıklamalarda bulunurken, bunlardan en dikkat çekici olanları Afganistan ve Irak konusunda yapılan yorumlar oldu.

Obama açık şekilde ABD'nin Irak'ta asker sayısını azaltarak Afganistan' a aktarılması ve "terör"ün önlenmesine dair açıklamalarda bulunarak dış politika konusundaki saldırgan tutuma devam edeceğinin işaretini verdi. McCain'in ise Irak savaşının doğru bir kararla başarılı bir sonuç aldığını söyledi.

Son günlerde önemli kriz başlıklarından biri olan Pakistan'a izinsiz sınır ötesi operasyon düzenlenmesi başlığı, adayların geleneksel tutumlarını tersine çevirdi. Obama, programda Bush'un belirlediği siyasetin ateşli bir savunusunu yaptı. Teröristleri yok etmek için Pakistan'daki mağaralarının içine kadargideceğini söyleyen Obama'nın karşısında Bush'un desteklediği aday McCain ise, Pakistan'ın işbirliği konusunda daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini, bu ülkeyle ortaklık kurulmadan terörün bitirilemeyeceğini söyledi.

McCain İran konusunda daha önce söylediklerinden çark etti. Daha önce nükleer güç sahibi bir İran'la yaşamaktansa İran'a saldırmanın daha iyi bir tercih olacağını savunan McCain, şimdilerde İran'a yönelik yaptırımların Fransa, Almanya ve Rusya üzerinden artırılması gerektiğini diler getiriyor.

ABD'nin 2003 yılından beri Irak'ta saplanmış olduğu bataktan çıkamaması, Afganistan'daki durumun işgalin başlangıcından beri ABD açısından en kötü noktaya gelmiş olması, İran'a karşı yürütülecek politika ve teröre karşı müttefiklerle ilişkilerde Pakistan örneğinde olduğu gibi gerilimlerin ortaya çıkması ABD'nin dış politika çıkmazlarını oluştururken, başkan adaylarının farklı söylemleri de dış politika konusunda kafaların karışık olduğu görüntüsünü pekiştiriyor. Ekonomi alanında büyük bir kriz yaşayan ABD, dış politikada da ne yapacağını bilemiyor.