ABD memnun, Azeriler rahatsız

Dışişleri Bakanlığı'nın Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde mutabakata ulaşıldığı şeklindeki açıklaması yankı buldu. Azerbaycan,
açıklamadan rahatsızlığını belirtirken, ABD ve AB gelişmeyi memnnuniyetle karşıladı.

soL (HABER MERKEZİ) Dışişleri Bakanlığı'ndan Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde yapılan açıklama yankı bulurken, Ermenistan'dan da benzer bir yazılı açıklama yapıldı. Azerbaycan, açıklamaya temkinli yaklaşırken, Türkiye'yi uyardı. ABD ise açıklamadan memnun.

Dışişleri Bakanlığı'ndan geceyarısı yapılan açıklamaya paralel olarak Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da bir yazılı açıklama yaptı. Ermenistan, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için kapsamlı bir çerçevede mutabık kaldıklarını ve bu doğrultuda bir yol haritası belirlediklerini duyurdu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elkhan Polukhov açıklamaya ilişkin olarak "Her bağımsız devletin başka devletlerle ilişki kurma hakkı var. Azerbaycan tarafı, Türkiye-Ermenistan ilişkilerin normalleşmesi ve sınırların açılması sadece, Ermeni askeri birlikliklerin Azerbaycan topraklarının çekilmesine paralel olarak gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyor" diyerek temkinli bir yaklaşım geliştirdi. Ancak açıklamada yer alan ifadeler, ön koşulsuz bir anlaşmanın Azerbaycan'ı son derece rahatsız edeceğini gösterdi. Benzer şekilde, Azerbaycan Savunma ve Devlet Güvenliği Komisyonu Üyesi ve Milletvekili Aydın Mirzazade, Karabağ sorunu çözüme kavuşturulmadan varılacak bir anlaşmayı AZerbaycan'ın kabul edemeyeceğini söyledi.

Gelişmeyle ilgili olarak Azerbaycan Savunma Bakanı'nın yarın Ankara'ya geleceği belirtiliyor.

Öte yandan Ermenistan basını, Türkiye ile varılan mutabakatta herhangi bir ön koşul bulunmadığını yazdı. Ermeni basınının "güvenilir kaynaklara" dayanarak aktardığı bu durum, eğer doğruysa Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinde soğuk rüzgarlar esmeye devam edecek.

ABD'de de ön koşul istemiyor
Dışişleri Bakanlığı'nın Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi doğrultusunda bir yol haritası üzerinde sağlanan anlaşmayı duyurması, ABD tarafından da memnuniyetle karşılandı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "ABD, Türkiye ve Ermenistan'ın ilişkilerin normalleşmesi yönünde yaptığı açıklamayı mennuniyetle karşılamıştır" denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Wood'un yaptığı yazılı açıklamada ayrıca, ABD'nin isteğinin ilişkilerin normalleşmesinin ön şartsız ve makul bir zaman içinde gerçekleşmesi olduğu belirtildi. ABD varılan anlaşma çerçevesinde, ilişkilerin normalleşmesi sürecinde her iki devletle çalışmayı dört gözle beklediğini de ifade etti.

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de, Türkiye ile Ermenistan yakınlaşmasını desteklediklerini söyledi.