ABD’li generallerin Küba itirafı

ABD ordusunda en üst düzey görevlerde bulunmuş 12 general, Beyaz Saray’a yazdıkları bir açık mektupta ABD’nin Küba karşıtı mücadelesinin başarısız olduğunu ve Küba devriminin halktan büyük destek gördüğünü itiraf ettiler.

soL (DIŞ HABERLER) ABD ordusunda en önemli mevkilerde görev yapmış 12 general, bir açık mektup yayınlayarak ABD'nin Küba politikasının başarısızlığını itiraf ettiler. Beyaz Saray'a yönelik yayınlanan mektupta, Küba devriminin ekonomik zorluklarla başa çıkarak ve herkese sağlık ve eğitim olanağı sunarak halktan büyük destek gördüğü belirtildi.

Metne ABD'nin Güney Komutanlığı'nın (SouthCom) başında görev yapmış olan General James Hill, Bill Clinton zamanında Ulusal Uyuşturucu Denetimi Bürosu şefi General Barry McCaffrey, Colin Powell'ın Genelkurmay Başkanı olan Lawrence B. Wilkerson ve dokuz diğer üst düzey general imza attı.

Generaller, Küba'yı yalıtma politikasının "hedeflerimize ulaşılması hususunda başarısız olduğunu", Küba'nın on yıllar önce askeri bir tehdit olmaktan çıktığını ve dünyanın kalanıyla başarılı diplomatik ilişkiler kurduğunu vurguladı.

"Üstelik, ambargo ABD politikalarına karşı önemli bir diplomatik hareket doğurdu" ifadesini kullanan generaller, profesyonel askerler olarak, başka ulusları ABD politikası doğrultusuna çekebildikleri takdirde ülke çıkarlarını daha iyi savunabildiklerinin farkında olduklarını belirterek, "Uluslararası liderler Birleşmiş Milletler'de ezici bir şekilde ambargo karşıtı oy kullanıyor, sonra Havana'ya gidip ABD politikalarını yeriyorlar. Bunu değiştirmenin vakti geldi, özellikle de hedeflerimize ulaşmakta başarısız olduğumuz 50 senenin ardından" dediler.

Metinde, Obama yönetiminin aldığı, ABD'de yaşayan Kübalılar'ın Küba'ya seyahat etmelerinin önündeki engelin kaldırılmasının, bu yönde önemli bir ilk adım olduğu vurgulandı.