ABD istihbaratı aciz mi?

ABD, yakın zamanda “teröristlerin” yakalanması, hapiste tutulması ve sorgulanması için büyük oranda diğer ülkelerin istihbarat servislerine dayanıyor. Ancak bu ABD’nin aczinden değil, işin pisliğini kendine bulaştırmama hevesinden kaynaklanıyor.

soL (DIŞ HABERLER) ABD'nin New York Times gazetesinin haberine göre, ABD artık Irak va Afganistan dışında "teröristlerin" ele geçirilmesi, hapiste tutulması ve sorgulanması konularında büyük oranda yabancı istihbarat servislerinden destek alıyor.

Örneğin son ayda ele geçirilen yarım düzineye yakın El Kaide zanlısı, dört farklı Ortadoğu ülkesi tarafından ele geçirildi ve tutuluyor. Yine Obama iktidara geldiğinden beri yakalanan en üst düzey iki El Kaide zanlısı, Pakistan hapishanelerinde tutuluyor.

Suçu paylaşıyorlar
Bu yaklaşım, Bush döneminin son iki yılından itibaren başlatılmış bulunuyor. Yaklaşımın gerisinde ABD istihbaratının "beceriksizliği" değil, Guantánamo gibi ABD'nin "bilinen" işkence evlerinin fazla tepki toplaması nedeniyle bu pis işlerin daha duyulmadan halledilmesi ihtiyacı yatıyor.

ABD'nin, ele geçirilen bu gibi zanlıları sorgulamak ve işkence etmek için uçakları kullandığı da ortaya çıkmıştı. Buna göre ABD, zanlıyı bir uçağa bindiriyor ve çeşitli ülkelerin semalarında gezdirirken, işkence ederek sorguluyor. ABD'nin Polonya başta bazı ülkelerde bu zanlıları tuttuğu gizli hapishanelerinin olduğu da iddialar arasında. "Terörle mücadelenin" bu pis işinin "müttefik" ülkelerle paylaşılarak yapılması, aslında ABD istihbaratının başarısını gösteriyor.