ABD gizli operasyonları durdurdu mu?

Afganistan’da bulunan ABD güçleri, gizli operasyonlara ara verdiğini açıkladı. Karzai’nin sivil ölümleri abartarak Afgan halkının desteğini kazanmak isteyen işbirlikçi yanı ise şüphe uyandırıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Afganistan'da bulunan işgal güçlerinin sivil katliamlarındaki tırmanış dikkat çekerken, ABD'nin Özel Operasyon güçleri, baskınlara ara verildiğini açıkladı.

Özel Operasyon güçlerinin köylere düzenledikleri gece operasyonları ve havadan yapılan saldırı ateşleri, kadın ve çocuk ölümlerinde gözle görülür artışa yol açmış ve basına yansıyan haberlerde, ABD'nin Taliban örgüt üyelerini yakalamak için bu kadar pervasızca saldırması eleştirilmişti. ABD yönetimi, Taliban ve El Kaide örgütünün üst düzey yöneticilerine ve üyelerine yönelik olanlar dışında, komando güçlerinin gizli saldırıları durdurduğunu açıkladı. BM'nin, kamuoyuna resmen açıklanmasa da, Delta Force'a ait bir birimin düzenlediği saldırıların neden olduğu sivil ölümleriyle ilgili bir rapor yayımlamasının, ABD'nin bu kararı almasında etkili olduğu söyleniyor. Rapora göre, Afganistan'da sivil ölümleri 2008 yılında, bir önceki yıla oranla yüzde 40 oranında arttı.

ABD'nin işgalci güçleriyle işbirliği içinde olan Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai'nin de tepkisine yol açan sivil ölümlerinin kamuoyunun dikkatini en çok çekeni, Aralık ayı içinde yaşanmıştı. Khost şehrinde El Kaide üyesi olduğu şüphelenilen bir kişiyi yakalamak üzere operasyon düzenleyen ABD güçleri, şehirdeki birçok sivilin ölümüne neden olmuş ve 4 yaşındaki bir çocuk, operasyonda kullanılan bir köpek tarafından ısırılarak ağır bir şekilde yaralanmıştı. Yine Aralık ayı içinde ABD işgalci güçleri Zebul şehrinde 6 Afgan polisini ve bir sivili öldürmüş, ardından "kimlik yanlışlığından kaynaklanan trajik bir hata" açıklaması yapmıştı.

Açıklamalar çelişkili

ABD askeri yetkililerinin operasyonların durdurulmasıyla ilgili çelişkili açıklamaları da dikkat çekti. Afganistan'daki tüm ABD ve NATO güçlerine kumanda eden General David D. McKiernan'ın sözcüsü, geçen hafta özel operasyonların durdurulduğuna dair bir karar alınmadığını, bu hafta başında ise, operasyonların durdurulduğunu ancak bu kararın arkasında General McKiernan'ın olmadığını belirtti.

Seçim arifesinde bulunan Hamit Karzai'nin yerel politikada ABD karşıtlığı yaratarak oy toplamak uğruna sivil ölümlerin sayısını abarttığı da yapılan yorumlar arasında. Karzai'nin ABD güçleriyle başından beri işbirliği içinde olduğu dikkate alındığında, bu tür bir seçim oyununa gitme tercihi ve ABD güçlerinin operasyonlarla ilgili çelişkili açıklamaları, operasyonların durdurulmuş olması ihtimalini azaltıyor.