'AB seçimden sonra inşallah'

İngiltere'nin BBC televizyonuna bir röportaj veren Başbakan Erdoğan, yerel seçimlerin ardından AB sürecini hızlandıracaklarını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Brüksel'e yaptığı ziyaret sırasında İngiltere'nin BBC televizyonuna konuşan Başbakan Erdoğan, mart ayında yapılacak yerel seçimlerin ardından AB sürecinde "gaza basacakları"nı söyledi.

AKP'nin AB'nin talepleri doğrultusunda yaptığı reformlarda son yıllarda yaşanan yavaşlamayı 2007 yılında yapılan üç seçime bağlayan Erdoğan, seçim kampanyalarının milletvekillerini ciddi biçimde meşgul ettiğini ifade etti.

Daha önce Dışişleri Bakanı tarafından yürütülen AB müzakereleri için özel olarak görevli bir Devlet Bakanı atanmış olmasının AKP'nin bu konudaki kararlılığını gösterdiğini dile getiren Erdoğan, bu bakanın en önemli görevinin sık sık AB üyesi ülkelere ziyaretlerde bulunmak ve AB Komisyonu ile yakın ilişkiler geliştirmek olacağını belirtti.

NATO'ya girdik, AB'ye de gireriz
Türkiye'nin AB üyeliğine Fransa ve Almanya'nın sıcak bakmadığı yönündeki soruya, "bu tespiti doğru bulmam mümkün değil" diye yanıt veren Erdoğan, Türkiye'nin Fransa ve Almanya ile birlikte NATO üyesi olduğunu vurguladı.

"NATO'da bir Müslüman ülkenin olması anormal karşılanmıyor da, AB'de halkı Müslüman olan bir ülke niçin anormal karşılansın?" diye tepkisini dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin "1,5 milyarlık İslam dünyası ile Hıristiyan dünyasını bütünleştiren bir köprü görevini görüyor olduğunu" söyledi.

Nabucco konusunda ilginç karamsarlık
Röportajda, Erdoğan'ın Brüksel'de bulunmasının temel sebeplerinden biri olan Nabucco projesi de gündeme geldi. Kendisine Nabucco projesinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sorulan Erdoğan, AKP yetkililerinin projeye dair şu ana kadar sergilediği iyimserliğe aykırı yanıtlar verdi.

Nabucco'nun kârlı biçimde işletilebilmesi için gereken yıllık sevkiyat ihtiyacının 30 milyar metreküp düzeyinde olduğunu söyleyen Erdoğan, projenin henüz böyle bir arz garantisi olmadığını ifade etti.

Türkmenistan'ın bu miktarda gaz sağlamaya sıcak bakmıyor olduğunu, Azerbaycan'ın da ciddi bir katkı koymaktan kaçındığını belirten Erdoğan, Rusya Federasyonu ve İran'dan daha fazla gaz alınarak hattın takviye edilebileceğini ifade etti.

Ne var ki, temel stratejik amacı Rusya'nın etrafından dolaşmak olan Nabucco'nun Rusya'dan alınacak gazla işletilebileceğini söylemek, projenin kendisinin hedefsiz hale geldiğini söylemekle aynı anlama geliyor.