'40 kere dersek PKK'de iç çatışma çıkar'

PKK'de iç çatışma yaşandığına yönelik haberler Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nun aldığı psikolojik harp kararlarının ardından artışa geçti. Farklı zamanlarda yayınlanan Karayılan-Feyman Hüseyin arasında çatışma çıktığına yönelik haberler, doğrudan bir önceki haberi de yalanlıyor ancak basın her haberi "flash" spotuyla duyurmaya devam ediyor.

soL (HABER MERKEZİ) Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, psikolojik harp konusunda PKK'nin daha iyi olmasından şikayet etmesinin ardından toplanan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu "psikolojik harbin geliştirilmesi" doğrultusunda belirli adımlar atılacağını açıklamıştı. Kurulun psikolojik harbe özel önem vereceği ve PKK ile mücadelede basının bir çok silahtan daha etkili olduğuna yönelik yorumlarının ardından "PKK'de iç çatışma" haberleri düzenli olarak yayınlanmaya başladı. Her ay düzenli olarak tekrarlanan veya aktörleri değiştirilerek yeniden servis edilen her haber kısa bir süre sonra yalanlansa da benzer içerikle bir başka haber bir sonraki ay "flash" spotuyla gündeme geliyor. Genel olarak "Murat Karayılan ve Feyman Hüseyin arasındaki liderlik kavgasına" dayandırılan her haber "iç çatışma çıktı" başlığıyla duyruldukça akıllara "daha önce çıkmamış mıydı?" sorusunu getiriyor ve bir önceki haberi yalanlıyor.

Her ay düzenli olarak iç çatışma çıkıyor!
Son olarak 20 Şubat'ta TSK kaynakları, Feyman Hüseyin ve Murat Karayılan arasında liderlik geriliminin çatışmaya dönüştüğünü ve iki tarafa bağlı militanların Kandil'de çatıştığını duyurdu. 17 militanın öldüğü çatışmaların nedeni olarak Feyman Hüseyin'in örgütün kararlarını dinlememesi, Karayılan'ın çok sayıda kayıp yaşanmasına neden olduğu gerekçesiyle Fehman Hüseyin'i görevden alarak Kandil'de göz hapsine aldırması gösterildi.

Ancak aynı içerikte bir başka haber 23 Ocak günü de TSK kaynakları tarafından "sızdırılmış" Anadolu Ajansı tarafından yayınlanmıştı.

17 Temmuz'da servis edilen bir diğer haberde, liderlik çatışmasıyla sınırlı kalınmamış Feyman Hüseyin'in öldürülmüş olabileceği de iddia edilmişti.

29 Nisan'da da liderlik çatışması nedeniyle Feyman Hüseyin'e bağlı adamların Karayılan'a bağlı militanları pusuya düşürdüğü ve dört militanın öldüğüne yönelik haberler basında yeraldı.

5 Aralık'ta "örgütün içinde Suriyeli ve Türkiyeli kadroların rant kavgasının iç çatışmaya dönüştüğü" haberleri basında boy gösterdi.

AKP'nin oyu bile "iç çatışma çıkarıyor"
Söz konusu haberler 2007 yılında da oldukça sık olarak tekrarlanırken, Star Gazetesi yazarı Şamil Tayyar konuyu 3 Ekim 2007'de "PKK'de iç çatışma ve taban kayması" başlığıyla köşesine taşıdı. Tayyar söz konusu yazısında PKK'nin yeniden sivilleri hedef almaya başladığını iddia ederken bunun nedeni olarak AKP'nin Kürt illerinde büyümesi olduğunu iddia etti. Örgütün tabanını AKP'ye kaptırdıkça kendi içinde de çatışmaya başladığını iddia eden Tayyar'ın iddiaları da önceki haberlere benzer olarak TSK kaynaklarına dayanıyordu.

Daha önce Bayık-Karayılan çatışması modaydı
PKK'deki iç çatışma haberleri 1999 yılında Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından ciddi bir yükseliş kaydetti. Feyman Hüseyin'in yönetici kadro arasında yeralmadığı süre zarfında "iç çatışma"nın Cemil Bayık ve Karayılan arasında ceryan ettiği iddia ediliyordu. Cemil Bayık'ın Murat Karayılan'ın örgütün liderliğini tekeline almasına karşı çıktığı bu nedenle iki tarafa bağlı militanların çatıştığı haberleri basında yeralıyordu. Feyman Hüseyin'in örgütün yönetici kadrosu arasında yeralmasının ardından "Bayık-Karayılan çatışması" haberlerinden vazgeçildi.