YGS'yi protesto eden gence savcılıktan soruşturma!

Gaziantep'te YGS'de yapılan şifre iddialarını protesto etmek amaçlı düzenlenen yürüyüşle ile ilgili olarak Savcılık, dershane öğrencisi Gül Altıntaş hakkında soruşturma başlattı.

Gaziantep’te YGS'deki şifre iddialarını protesto etmek amacıyla yapılan eylemde taşıdığı "İmamın Hırsızı Gençlikten Elini Çek" pankartından dolayı Başbakan’a hakaret ettiği gerekçesiyle dersane öğrencisi Gül Altıntaş hakkında soruşturma başlatıldı. İfade verilmeye çağrılan Altıntaş konuya ilişkin olarak soL’un sorularını yanıtladı.

Önce KPSS ardından da YGS ile ilgili kopya skandalları yaşandı. Hem sınav sistemi hem de kopya skandallarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz
Sınav sistemi dershane parasını ödeyemediği için gençlerin intihar etmesine sebep olan bir sistem. Geçmişte sadece ders çalışarak sınavda başarılı olma durumu vardı. Fakat artık böyle bir durum söz konusu değil. Üniversiteye girmenin tek yolu onlardan olmak. YGS gibi biz gençlerin yaşamını ilgilendiren sınav sorularının cevapları şifreleme yoluyla cemaat üyelerine dağıtıldığını düşünüyorum. Bu durum onların gerçekten dinle kitapla ilgili olmadıklarını gösteriyor. Deyim yerindeyse bunlar sadece kendine müslüman.

Ali Demir’in şifre yok açıklamasına bütün devlet erkânı tatmin oldu. Ancak liseliler tatmin olmadı ve sokaklara döküldü. Aynı zamanda Başbakan liseliler karşısına “10 bin kişi çıkartırım” dedi. Bu süreci siz nasıl yorumluyorsunuz?
Ali Demir sınavda önce şifreleme yok dedi. Daha sonra şifre var fakat kopya yok diye bir açıklama yaptı. Sonrasında devlet adamlarının hepsi bu cevaptan tatmin oldu. Biz liseliler bu açıklamayla tatmin olmadık. Başbakanın “5 bin 10 bin liseliyi çıkartırım karşılarına” açıklaması da trajikomiktir. Liseliler, gençler onun piyonu değildir. Biz gençler bu eylemlere katılarak memleketimize ve geleceğimize sahip çıktık ve çıkmaya devam edeceğiz.

ÖSYM başkanı istifa etmedi. Hatta AKP korumaya devam ediyor.
Ali Demir’in geçmişi kopya skandallarıyla doludur. Teknisyen bile olamayacak bir adam ÖSYM'ye başkan olmuştur. Ali Demir liselilerden korkmalı ve istifa etmelidir. Bir genç olarak onlarla aynı memlekette yaşadığım için utanıyorum.

YGS eylemleri ile ilgili olarak Antep’te yapılan çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Antep’te de YGS karşıtı eylemler yapıldı. Biz solcu liseliler şifre skandalını öğrendikten hemen sonra bu duruma boyun eğmedik. Hızlı bir şekilde fikir birliği yaptık. Ne yapmamız gerektiğini konuştuk. Bildiriler dağıttık. Ulaşabildiğimiz kadar liseliye ulaştık ve yoğun katılımlı bir eylem gerçekleştirdik.

Size YGS eylemleriyle ilgili olarak savcılık tarafından soruşturma açıldı. Tam olarak durum nedir?
Gaziantep'te YGS karşıtı eylem düzenledik. Eylem iyi bir katılım oldu. AKP iktidarı bu durumdan korktuğu için bizleri sindirmeye, korkutmaya çalışıyor. Bu durum da onun bir örneği. Soruşturma gerekçesi olarak Başbakan’a hakaret, polisi alenen aşağılama gösteriliyor. Bu hafta içi ifade vereceğiz. Bununla hiç bir yere varamayacaklardır. Onlar önce biz gençlere hesap vermelidir.

LYS'ye de hazırlanıyorsunuz. Ailelere de görev düşüyor. Onlara iletmek istediğiniz bir şey var mı?
Aileler de biz öğrenciler kadar mağdurlar. Aileler çocuklarının arkasında değil yanında olmalıdır. Çocuklarının hakkının yenmesine 1 yıllık hem maddi, hem manevi emeklerinin gasp edilmesine izin vermemelidirler.

Yeni açıklamalarında “olgunluk sınavı” koyacaklarını belirttiler. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Kesinlikle bu durumla şifre skandalının üstü kapatılmaya çalışılıyor. Bu süreç zaman aşımına uğramayacak. Biz gençler bunun takipçisi olacağız. Bu duruma boyun eğmiyoruz!

Son olarak eklemek istediğiz bir şey var mı?
Sınava hazırlanan herkesi, aileleri bu skandalın peşini bırakmamaya çağırıyorum.

(soL-Gaziantep)