YGS sonuçlarına nasıl itiraz edilir?

ÖSYM tarafından açıklanan YGS sınav sonuçlarında hatalı hesaplamaların ortaya çıkması üzerine birçok öğrenci sonuçlara nasıl itiraz edebileceğinin yollarını arıyor.

Şifreleme skandalıyla ilgili soruşturma bitmeden ÖSYM tarafından alelacele açıklanan 2011 YGS sonuçlarında hesaplama hatası yapılmış olması birçok öğrenciyi şüpheye düşürmüş durumda.

Bu aşamada sınava engelli sınıfında giren öğrencileri etkilediği ortaya çıkan skandalla ilgili henüz ÖSYM'den bir açıklama yapılmadı. Hesaplama hatasının sadece bir hatadan mı kaynaklandığı öğrenci forumlarında bolca tartışılırken, ÖSYM'yi arayan öğrenciler kurumdan "tekrar hesaplayacağız" yanıtını aldıklarını söyleyerek bu durumda tüm sıralamanın yeniden hesaplanması gerektiğini belirtiyorlar.

ÖSYM'nin geçtiğimiz yıllarda bu yönde sadece şahsi başvuruları değerlendirilmiş olması gerçeği, toplu bir yeniden hesaplama yapılmayacağı yönündeki kuşkuları kuvvetlendirirken, bu durum aynı zamanda öğrencilere ve velilere bir başvuru yükümlülüğü getiriyor.

Sonuçlara nasıl itiraz edilebilir?
ÖSYM'nin resmi internet sitesinde, adayların ÖSYM'ye başvuruda bulunabileceği konular arasında "Sınav sonuçlarının incelenmesi isteği" de yer alıyor. Bu durumda öğrenciler dolduracakları "Genel Amaçlı Dilekçe Örneği" ile kuruma başvuruda bulunabiliyorlar.

Dilekçedeki bütün alanların doğru bir şekilde doldurulması gerekiyor, aksi durumda başvuru sahibi haklı bile olsa ÖSYM dilekçeyi keyfi bir şekilde değerlendirmeye almayabiliyor. Dilekçede yer alan "Evrak referans numarası" alanını doldurmak için Aday İşlemleri Sistemi'nden (http://ais.osym.gov.tr) yararlanmak gerekiyor. Bu siteye TC Kimlik No ve sınav başvuru işlemleri sırasında edindikleri şifre ile giren adaylar "Aday İşlemleri sayfasında" yer alan "Evrak Referans No. Al." seçeneğini kullanmak durumundalar.

Öğrenciler dilekçenin Talepler bölümünde tam olarak neden sınava

ÖSYM'nin başvurularda dilekçenin aslını istemesi veliler için ayrıca bir maliyet çıkartıyor Ankara'da oturmayan kişiler şahsen dilekçeyi götürmedikleri takdirde kargo şirketlerini kullanmak zorunda kalacaklar.

YGS sınav sonuçlarına itiraz dilekçesi örneği'ni bu bağlantıya tıklayarak indirebilirsiniz.

(soL - Haber Merkezi)