Liseliler kazandı!

Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Lisesi'nde Pazartesi günü öğrenciler tarafından başlatılan kantin boykotu kazanımla sona erdi.

Pazartesi günü Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Lisesi'nde başlayan boykotun ardından bugün kantin fiyatlarının düşürüldüğü açıklandı.

Pazartesi günü okula simitle gelen öğrenciler okul yönetimi ve kantin sahipleri tarafından şiddete maruz kalmıştı. Ardından okula giren polis öğrencileri döverek iki öğrenciyi gözaltına almıştı.

Okul yönetiminin polisle işbirliği yaparak lise öğrencilerine saldırması kamuoyunda tepki yaratmış öğrencilerin eylemi basında geniş yer almıştı.

Okul yönetimi bugün öğrencilere bir açıklama yaparak kantin fiyatlarının düşürüldüğünü açıkladı. Öğrenciler ise yeni yıla kazanarak girdiklerini açıkladılar.

Liseliler geri adım atmayınca...
Kantin fiyatlarının düşürülmesini sağlamak için Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Lisesi öğrencileri boykot başlattılar. Yanlarında simit ve poğaça getirerek arkadaşları ile paylaşan liselilerin boykotu etkili olunca okul yönetimi ve kantin sahibi boykotun başını çeken liselilere fiziki saldırıda bulundu.

Daha sonrasında ise okuldaki hukuksuzluk ciddi boyutlara ulaştı. Okula çok sayıda üniformalı polis girdi ve okul yönetimi polisleri de yanına alarak liselilerin ailelerini tehdit etti. Sadece kantin fiyatlarının düşürülmesini isteyen öğrencilerin ailelerine "çocuklarınızı okuldan atarız" tehditleri savruldu. Aileler ise okul yönetimi ve polisin "aileler nasıl olsa korkar ve çocuklarına kızar" beklentisi ise bu defa boşa çıktı. Aileler çocuklarının haklı olduğunu ve yasa dışı bir şey yapmadıklarını söylediler.

Bunun üzerine polis daha büyük bir hukuksuzluğa imza atarak, okul önüne çıkan iki liseliye saldırdı. Polis aracına bindirilen liselere fiziki şiddet uygulandı. Karakola götürülen liselilere arkadaşları sahip çıktı, polis ve okul yönetimine ciddi tepki gösterildi.

Liseliler boykota devam kararı alınca, polis simitleri okula almamaya çalıştı
Polis, kantinci ve okul yönetimi tarafından uygulanan şiddete rağmen öğrenciler geri adım atmadı. Ailelerinden aldıkları harçlıkların yol parası, okul aidatı, ders araç-gereci derken zaten yetmediğini, bir de üzerine kantindeki yüksek fiyatlar eklenince çok zor durumda kaldıklarını belirten liseliler boykota devam kararı aldılar.

Salı ve Çarşamba günleri, polisin simit ve poğacaları okula almamak için kapı önünde arama yapmasına rağmen, boykot devam etti. Öğrenciler yanlarında getirdikleri ve okula sokmayı başardıkları 'suç aleti' yiyecekleri arkadaşları ile paylaştı.

Bunun üzerine okula gelen Kantinciler Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu, basının önünde öğrencilere 'elimizden geleni yapacağız' dese de sorular üzerine sinirlenerek "Kantin fiyatları sabittir bir şey yapamayız" dedi. Liselilerin, kantin fiyatlarının resmi rakamların üzerinde olduğunu, bu resmi rakamların bile öğrenciyi zorladığını, özel kantin istemediklerini, öğrenci değil müşteri muamelesi görmekten rahatsız olduklarını belirtmesi üzerine Osmanoğlu "Sizin niyetiniz kantin falan değil, mesele başka, kantini bahane ediyorsunuz" diye öğrencilere bağırmaya başladı ve "Seni pazar günkü eylemde tespit ettik. Sizin derdiniz de başka. Arkanızda da karanlık güçler var" sözleri ile saldırdı.

Kantin fiyatları düşürüldü
Bugün ders saatinde iki öğrenciyi temcilci olarak çağıran okul yönetimi, kantinci ve okulun mezunlar derneği başkanı ile birlikte fiyatların düşürülmesine karar verdiklerini açıkladı.

Bu karar üzerine okuldaki tüm öğrenciler bahçeye çıkarak kazanımlarını kutladı.

Liselerde yapılanlar artık gizli kalamıyor
Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Lisesi'ndeki kantin boykotunun, okul yönetimi ve polisin zorbalığına rağmen, kazanımla sonuçlanması liselilerin kararlılığı kadar, liselerde var olan piyasacı, gerici ve baskıcı uygulamaların basına yansımasının da önemini gösterdi. Okul yönetimlerinin 'nasıl olsa kimse duymaz' diyerek hükümetin politikalarını rahatça uygulamalarının önüne geçmek için liselerde yaşananların haberleştirilmesi büyük önem taşıyor.

Geçtiğimiz yıl TEKEL direnişine destek verdikleri gerekçesiyle İstanbul Çekmeköy'deki Mehmetçik Lisesi'nde 25 öğrencinin okuldan atılması soL aracılığı ile tüm Türkiye'ye duyurulmuş ve büyük bir tepki ortaya çıkmıştı. Ortaya çıkan kamuoyu baskısı sonucunda da okuldan atılma kararları geri çekilmek zorunda kalmıştı.

soL olarak, bundan sonra da liselerde yaşananları yansıtmaya ve liselilerin de sesi olmaya devam edeceğiz. Tüm liselileri, okullarında yaşanan herhangi bir piyasacı, gerici ya da baskıcı uygulamayı [email protected] adresine göndermeye çağırıyoruz.

(soL - Haber Merkezi)