Bu defa 45 cm değil 1,5 metre!

Mersin'de bir lisede okul yönetiminin kız ve erkek öğrencilerin birbirlerine 45 cm'den fazla yaklaşmamaları yönündeki baskısının ardından şimdi de Düzce'de bir lisede benzer bir baskının olduğu ortaya çıktı.

Düzce Arsal Anadolu Lisesi'nde okul yönetiminin kız ve erkek öğrencilerin birbirlerine 1,5 metreden fazla yaklaşmamaları yönünde baskı yaptığı ortaya çıktı. soL'a okulundaki uygulama ile ilgili bigi veren bir liseli, baskının yavaş yavaş arttırıldığını ve sonunda "1,5 metreden fazla yaklaşmayacaksınız" uyarısının yapılmaya başlandığını belirtti.

Okula bir buçuk yıl önce tayin olan yeni müdürün gelmesi ile okulda bu tür bir baskının başladığını belirten liseli, okulda "disiplin" adı altında birçok baskının uygulandığını belirtti.

"Bize de önce 45 cm dediler sonra..."
soL'a bilgi veren liseli tıpkı Mersin'de olduğu gibi kendilerine "45 cm uyarısı"nda bulunulduğunu ve bunun zamanla artarak 1.5 metreye çıkarıldığını söyledi.

"Örneğin konferanslarda kız ve erkek öğrencilerin yan yana oturması, okul bahçesinde beraberce yürümeleri bile çeşitli onur kırıcı müdahalelere sebep olmaya başladı" diyen liseli geçen dönemin sonunda 2 kız ve 2 erkek öğrenci aynı sırada oturdukları için ailelerinin okula çağrıldığını, öğrenciler sanki kötü bir şey yapmış gibi suçlandıklarını söyledi.

Okulda bu baskıya tepki olup olmadığı ile ilgili sorumuza ise lise öğrencisi şu yanıtı verdi:

"Toplumun geneline yaygınlaştırılmış korku mevcut. Bu korku halinde öğrenciler bir taraftan aile, bir taraftan okul idaresiyle uğraşıyor. Dolayısıyla bu karanlığa karşı mücadele eden insanlar da yalnızlaşıyor. Bu baskıya karşı duran kişiler ise idare tarafından sıkı gözetim altında tutulup tehdit edilerek suskunlaştırılmaya ya da yalnızlaştırılmaya çalışıyorlar. Bireysel olarak karşı durmalarsa bir anlam ifade etmiyor."

"Ders programı Cuma namazına göre düzenlendi, Gülen'in cd'leri izlettiriliyor..."
"Mersin Nevit Kodallı Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde yaşanan olaylarda velilerin ve öğrencilerin belirleyici bir faktör olduğunu görmüştük. Düzce Arsal Anadolu Lisesi’ndeki velilerin böyle bir girişimi oldu mu?" sorusuna ise şu yanıtı aldık:

"Ailelerimiz 'sen karışma', 'sesinizi çıkarma', 'sen derslerine bak' gibi cümlelerden başka bir şey söylemiyorlar. Yani bu tabloya yardımcı oluyorlar. Zaten bu karanlığa karşı duran ailelerin çocuklarına da okulda saç, sakal, etek boyu ve okul üniforması gibi konularda ciddi zorluklar yaşatıyorlar. Bir dünya hukuksuz dalavere çeviriyorlar. Okulun müdürü ders programlarını Cuma namazı vaktine göre düzenliyor, okuldan öğrencileri minibüs tarzı arabasına bindirip Fetullah Gülen cd’si izletiyor. MEB’in sadaka verir gibi verdiği kitap poşetlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ın bildirileri çıkıyor.

(soL - Düzce)