Zeki Demirkubuz: İktidarla uğraşmaya aklı yetmeyen sinema da yapmasın

Yönetmen Zeki Demirkubuz, "Bakur filmine ugulanan sürecin tamamen siyasi olduğunu düşünüyorum. İktidarla uğraşmaya aklı yetmeyen sinema da yapmasın" dedi.

Kültür Bakanlığı'nın baskısı sonucu "Bakur" belgeselinin 34. İstanbul Film Festivali'ndeki gösteriminin iptal edilmesinin ardından bir basın toplantısı düzeneleyen festival yönetimi, "Festivalden çekilen filmlerin aldıkları kararı festival olarak destekliyoruz" açıklaması yaptı. Festivalde tüm yarışmalar ve festivalin kapanış töreni iptal edildi.

34. İstanbul Film Festivali, 13 Nisan Pazartesi günü bir basın toplantısı düzenleyerek festivalle ilgili gelişmeleri aktardı.

34. İstanbul Film Festivali'nde gerçekleştirilmesi planlanan Altın Lale Uluslararası Yarışması'nda yer alan film gösterimlerinin devam edeceği ancak Ulusal ve Uluslararası Altın Lale ve Ulusal Belgesel Yarışmaları ile festivalin kapanış töreninin iptal edildiği açıklandı.

Toplantıda, festivallerde gösterilecek Türkiye'de üretilmiş yapımların kayıt tescil belgesi almış olmasını zorunlu tutan "Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in değişmesi ve yerli ve yabancı filmler arasında gözetilen farklı uygulamanın kaldırılmasının sağlanması için tüm sektöre, festivallere, meslek birliklerine dayanışma içinde olma çağrısı yapıldı.

CNN Türk'ün haberine göre, İstanbul Film Festivali, festivalde filmlerini göstermeme kararı alan film ekiplerini de gösterim saatlerinde sinema salonlarına gelerek, kendilerine ait olan bu süreyi bir tartışma alanına çevirmeye davet etti.

Toplantıda konuşan İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan, bugüne dek fiilen uygulanmamakta olsa da bu yönetmeliğin uzun yıllardır festivaller ve sinemacılar için aslında büyük bir sıkıntı yarattığını, yönetmeliğin değişmesi için festivalin daha önce de görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Tan konuşmasında, "Bu durumun bahsi geçen yönetmeliğin değiştirilmesi için sinema camiasını bir araya getiren bir fırsata dönüşmesini umuyorum. Sektördeki sıkıntıların aşılması için, yeni sinema yasasının çıkartılmasının ve filmlerin festival ve kültürel kapsamlı etkinliklerde rahatça gösterilmesinin yolunun açılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Festivalin Ulusal Yarışma Jüri Başkanı yönetmen Zeki Demirkubuz, sert bir açıklama yaptı. Demirkubuz şunları söyledi: 

"Bakur filmine ugulanan sürecin tamamen siyasi olduğunu düşünüyorum. İktidarla uğraşmaya aklı yetmeyen sinema da yapmasın. En iyi filmler faşist dönemlerde çıkar, bu dönemde zekası sinema yapmaya yetmeyen, sinema da yapmasın. Film bahane, bir hafta önce öldürülen katırların da bu kararda etkili olduğunu düşünüyorum. Filmin yasaklanmasına çok önceden karar verilmiş."