Yusuf Ziya Bahadınlı'nın 90'ıncı yaşı iki etkinlikle kutlandı

Türkiye sosyalist hareketinin ve toplumcu edebiyatın temsilcilerinden Yusuf Ziya Bahadınlı 90'ıncı yaşı nedeniyle Ankara'da iki etkinlik düzenlendi. Kendisinin de katılımıyla düzenlenen iki etkinlikte Bahadınlı'nın siyasi mücadelesi ve edebi serüveni ele alındı.

Haber Merkezi

Türkiye sosyalist hareketinin ve toplumcu edebiyatın temsilcilerinden Yusuf Ziya Bahadınlı'nın 90'ıncı yaşı nedeniyle Ankara'da iki etkinlik düzenlendi.  

İLK ETKİNLİK BAHADIN KÜLTÜR DERNEĞİ'NDE

Kendisinin katılımıyla 16 Eylül’de Bahadın Kültür Derneği’nde düzenlenen etkinlikte, yaşam öyküsünden kesitler eşliğinde Yusuf Ziya Bahadınlı'nın öğrenim süreci, Köy Enstitülü yıllar, öğretmenliği, yayıncılığı, yazarlığı, 1965’te TİP milletvekili olarak TBMM’deki mücadelesi, 12 Eylül döneminde yurt dışında yaptığı çalışmalar ve Bahadın’da Yusuf Ziya Bahadınlı Kültürevi’nin kuruluş serüveni ele alındı. Dernek Başkanı Özden Atakul ve Yönetim Kurulu üyesi Sercan Çetiner’in öncülük ettiği etkinliğe Bahadınlılar'ın yanı sıra edebiyatseverler katıldı.

Sadık Güvenç’in kolaylaştırıcılığıyla Yusuf Ziya Bahadınlı’nın edebi ve siyasi kişiliği işlendi. Yazarın anılarıyla beslediği ve süslediği konuşmalardan sonra sorular yanıtlandı. 90'ıncı yaş pastasının kesilmesinin ardından önümüzdeki yıllarda neler gerçekleştirilebileceğine dair değerlendirme yapıldı.

İKİNCİ ETKİNLİK DİKMEN NHKM'DE 

17 Eylül’de Dikmen Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik, fotoğraflar eşliğinde Yusuf Ziya Bahadınlı’nın yaşam öyküsünün yapıtlarına nasıl yansıdığının anlatılmasıyla başladı. Güllüceli Kâzım, Güllüceyi Sel Aldı romanlarından örnekler verildi.

Müslüm Kabadayı’nın kolaylaştırıcılığıyla yazarın öykü ve romanlarında köy yaşamı, köyden kente ve yurt dışına göç olgusu, alevi toplumuna yönelik baskılar, işçi-emekçi hareketleri ve politik mücadeleler ele alındı. Özellikle Gemileri Yakmak romanında Kurtuluş Savaşı’nda emperyalizme karşı Antep’te verilen mücadelede öne çıkan emekçi çocuklarının, daha sonraki yıllarda nasıl işçileştikleri, sömürü ve baskıya karşı sosyalizm mücadelesini nasıl yükselttiklerinin anlatıldığının altı çizildi. Lidya Gözleri Yaprak Yeşili romanında da Anadolu halkının kültürünü oluşturan temel dinamiklerin işlendiği, gerçek sevgi ve barışın bu kültürün emekçilerin kurtuluşuyla bütünleştiğinde sağlanabileceği dile getirildi. Açılın Kapılar, Devekuşu Rosa, Titanik’te Dans gibi romanlarında ise yurt dışında çalışan Türkiyelilerin karşılaştıkları sorunların, yabancılaşmanın, kadın-erkek ilişkilerinin derinlemesine betimlendiği vurgulandı.

GERİCİLİĞE KARŞI MÜCADELE ELE ALINDI 

Yusuf Ziya Bahadınlı’nın TİP’in Yozgat’ta örgütlenme, seçim süreci ve TBMM’de yürüttüğü mücadeleye dair anılarını aktarmasının ardından Batınilik ve Anadolu aleviliğine dair yaptığı çalışma üzerinde duruldu. İnsan aklı ve sevgisi üzerine kurulu bir toplumsal yaşam felsefesi olan Anadolu aleviliğinin öz niteliğinin kavranmasıyla toplumun eşitlik ve özgürlüğünü kazanması arasında sıcak bir bağ olduğunun altı çizildi. Yusuf Şaylan, Sadık Güvenç, Ayşe Kaygusuz, Davut Köksoy ve başka katılımcıların katkıları ardından soru-cevap bölümünde, ülke gündemine dair gericiliğe karşı mücadele başta olmak üzere değerlendirmeler yapıldı.

Etkinlik, Yusuf Ziya Bahadınlı’nın Yazılma Yayınları’ndan yeni çıkan ve beş hikaye kitabının bir araya getirilmesinden oluşan “Bir Hikayem Var” kitabının imzalanmasıyla sonlandırıldı.