Yönetmenler Engelsiz Filmler Festivali’nden de çekildi

Ankara Engelsiz Filmler Festivali bugün bir açıklama yayınlayarak festivalde gösterilecek filmlerden yedi tanesinin tescil belgesi olmaması sebebiyle programdan çıkarıldıklarını açıkladı.

21-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan ve 21 Nisan’da Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki açılış töreni ile başlayacak olan 3. Ankara Engelsiz Filmler Festivali, festival başlangıcından bir gün önce bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, 190107, Biz de Varız, Dün Bugün Yarın, Mod, Öğretmen, Yaz Gecesi Gökyüzü, Ziazan adlı kısa ve belgesel kategorisindeki yapımların tescil belgesi eksikliği sebebiyle programdan çıkarıldığı belirtildi.

Açıklamanın devamında bu gelişme üzerine festivalin Engelsiz Yarışma bölümünde filmi bulunan yönetmenler Çiğdem Vitrinel, Kaan Müjdeci, Onur Ünlü, Nesimi Yetik ve Tayfun Pirselimoğlu’nun tescil belgesi zorunluluğuna karşı çıkarak, gösterimi yapılamayacak kısa ve belgesel filmlerin yönetmenleri ile dayanışmak adına filmlerini Engelsiz Yarışma'dan çektiklerini festival yönetimine ilettikleri belirtildi.

Engelsiz Yarışma programında daha önce gösterileceği duyurulan Ben O Değilim, Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku, İtirazım Var, Sivas ve Toz Ruhu filmlerinin ilan edildikleri tarih ve saatlerde gösterimleri yapılacak, ancak yarışma ve 26 Nisan Pazar günü düzenleneceği duyurulan ödül töreni gerçekleşmeyecek.

Ayrıca yapılan açıklamada festival yürütme kurulu, festivalde filmi yer alan yönetmen, yapımcı ve festivalin jüri üyeleri konuya ilişkin itirazlarını dile getirdiler. Tescil belgesi olmayan Türkiye yapımı filmlerin, özellikle düşük bütçeli bağımsız kısa ve belgesel yapımların Türkiye’de düzenlenen film festivallerinde gösterilmesinin önünde engel olan yönetmeliğin yeniden düzenlenerek, yerli yapımların gösteriminden doğan her türlü sorumluluğun yabancı yapımlarda olduğu gibi festival komitelerine bırakılmasını talep ettiklerini belirttiler.