Yokluğunun 30. yılında Cigerxwîn...

Marksist Kürt şair Cigerxwîn 30 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Geride, dünya yoksullarının, emekçilerin kurtuluşu için yazdığı nice şiir bıraktı.

(soL - Haber Merkezi) Şiirlerini dünya yoksulları için yazan, emekçilerin yönettiği bir dünyayı anlatan Marksist Kürt Şairi Cigerxwîn'in bugün 30. ölüm yıldönümü.

Asıl adı Şehmus Hasan olan Cigerxwîn adını ilk kez, Kürt aydınlarından Celadet Bedirxan’ın çıkardığı Hawar (Çığlık) dergisinde kullandı ve o dergide çıkan şiirlerinin ardından bu isimle anılmaya başlandı. "Kürtlerin Nâzım'ı" olarak bilnen şair, “Halkım gibi yaralıyım ben de. Yüreğim yaralı. Kanıyor ciğerim. O yüzden adım ciğeri yaralı Cigerxwîn” diye tarif ediyor kendini.

Geçmişinde medresede şeriat eğitimi alsa da “Hem çıplak hem açım ey molla, nedeyim orucu namazı” şiirinden de hatırlanacağı üzere, şiirlerinde ve yaşamında seküler bir damarı hiç eksik etmemiş olan şair, Marx’a, Engels’e yazılmış şiirleri ve savaş karşıtı şiirleriyle de hatırlanıyor.

8 eseri bulunuyor
Suriye Komünist Partisi başta olmak üzere kimi örgütlerde yer alan Cigerxwîn, bugün pek çok Kürtçe ezgiye konuk olan dizelerin şairi de kendisidir. Şair, kır emekçilerinin dertlerini, toplanan pamuğu, bükülen demiri, Mezopotamya’nın pek çok değerini şiirlerinde yoğurmuş, kitaplarını “divan” olarak adlandırarak bu biçimde yazılmış 8 eseri vardır.

İlk divanı 1945 yılında basılmıştır ve “Prisk u Peti” adını taşır. Ardından “Sewra Azadi” (Özgürlük Devrimi, 1954), “Kime Ez” (Kimim Ben, 1973) “Ronak” (1980), “Zend-Avısta” (1981), “Şefaq” (Şafak, 1982), “Hevi” (Umut, 1983), “Aşıti” (Barış, 1985) adlı kitaplar okuyucularla buluşmuştur. Çoğu kez yazdıkları, dili Kürtçe olmasından ötürü Irak, İran ve Türkiye’de toplatılmış ya da yasaklanmıştır.

Cigerxwîn’in şiirleri Türk okuyucularla ilk kez 1976 yılında Gani Bozarslan’ın çevirilerinden oluşan bir derleme ile buluştu. Bu derleme, adını, çevrilen şiirlerden biri olan Lenin Şafağı’ndan alırken, mollalara, şeyhlere, ağalara karşı mücadeleyi koyar mısralarına. Gericiliğe olan düşmanlığı kadar keskindir emekçilerle olan dostluğu. Bunun yanı sıra Kürt kültürünün en önemli temaları yine şairin şiirlerinde mevcuttur.