Yılmaz Güney ölümünün 30. yılında anıldı

Yılmaz Güney, ölümünün 30. yılında kızı Elif Güney'in düzenlediği bir etkinlikle, Pere la Chaise'de dostları ve sevenleri tarafından mezarı başında anıldı.

(soL - Paris)

Yılmaz Güney, ölümünün 30. yılında, 9 Eylül'deki ölümünün ardından, defnedildiği gün olan 13 Eylül’de, Pere la Chaise'de dostları, sevenleri tarafından anıldı.

Yılmaz Güney'in kızı Elif Güney öncülüğünde yapılan anmada, hem Güney'in yıllar önce yazdığı metinler okundu, hem de kızı Elif, babası Yılmaz Güney'i anlattı. Güney'in 70'lerin sonlarda l'Humanité şenliğinde yaptığı ve 2000 kişinin ayakta alkışladığı konuşma dinlendi.

Yılmaz Güney'in son anlarında yanında olan Erdoğan Sezer ve Yeşilçam oyuncularından Arzu Okay da anmadaydı. Okay anılarını anlatırken, “Yılmaz Güney ile ilk karşılaşmalarında elindeki Bekir Yıldız kitabının sinemacının dikkatini çektiğini ve 'sen Bekir Yıldız mı okurdun kız' dediğini” aktardı.

Türkiye’den anma için Paris'e giden Yılmaz Güney’in romanını yazan Zahit Atam da bir konuşma yaptı. Atam konuşmasında, Yılmaz Güney'in Dünya sinemasındaki yeri, Yol filminin Paris'te yarattığı büyük etki, hala çok önemli genç sinemacıların Güney'den çok etkilendiği, Güney'in filmlerinin Türkiye sosyal tarihi açısından doktora tezi düzeyinde çalışmalar olduğu, Güney'in diyalektik tarzı, umutsuzluğu anlatırken umut olması gibi vurgularda bulundu.

Güney'in sevenleri, ardından birlikte Türkiye mutfağından yemekler eşliğinde bir araya geldi.