VİDEO - Kadıköy Tiyatroları Platformu 27 Mart'ta sokağa çıkıyor: Tiyatro sonuna kadar direniştir!

AKP iktidarı döneminde çeşitli saldırıların hedefi haline gelen tiyatrocular, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde sokağa çıkacak. Kadıköy Tiyatroları Platformu yayınladığı bildiride "Tiyatro sonuna kadar direniştir" dedi. Platform bir de çağrı videosu yayınladı.

Haber Merkezi

Kadıköy Tiyatroları Platformu 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde sokağa çıkıyor.

Kadıköy Tiyatroları Platformu bu 27 Martta İstanbul’daki tiyatrolara, tiyatro bölümlerine ve öğrencilerine bir çağrı yaparak “Birlikte daha görünür ve daha güçlüyüz!” diyor.

27 Mart günü saat 16.00'da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde yürüyüş hazırlıklarını yapacak olan topluluklar, saat 17.00'de Ali Suavi Sokak'tan yürümeye başlayacak. Mehmet Ayvalıtaş Parkı'nda sona erecek yürüyüşe, müzikal tiyatro şarkılarından örnekler çalacak bir bando eşlik edecek. Yine yürüyüş boyunca tiyatro türlerinden örnekler, Bahariye Caddesi üzerindeki önceden belirlenen balkonlarda ve yükseltilerde sahne alacak.

Bu yıl daha önceki tiyatro yürüyüşlerinden farklı olarak Kadıköy Tiyatroları Platformu ve Kadıköy Belediyesi’nin ortak projesi olan “Benim Komşum Tiyatro” katılımcıları kendi komşularını da davet ederek kortejdeki yerlerini alacak.

Yürüyüş esnasındaki oyunlarla birlikte, son KHK’lerle kapanma noktasına gelen DTCF-Tiyatro Bölümü’nden Elif Çongur sürece dair paylaşımlarda bulunacak.

Kadıköy Belediyesi’nin de destek verdiği 27 Mart yürüyüşünün sonunda Kadıköy Tiyatroları Platformu’nun kaleme aldığı ve Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisi okunacak.

"TİYATRO SONUNA KADAR DİRENİŞTİR"

Kadıköy Tiyatroları Platformu’nun bildirisi şöyle: 

“İnsanlarımız her geçen gün yalnızlaştırılıyor ve iradesizleşiyor.

Tiyatro, karanlık kuyulara düşen ruhumuzu aydınlığa çıkarır. Aklımız ve duygularımızla kavrayamadığımız hayatın akışına bir mola verip, bizi kendimizle ve çevremizde olup bitenlerle yüzleştirir. Bazen gözümüzün önünde olup da fark edemediğimiz bir olguyu, bazen de en derinlere gizlenmiş, göremediğimiz ve dokunamadığımız sırları gün yüzüne çıkarır. Çünkü tiyatro hayattır…

Tiyatro, birlikte olmayı ve birlikte eylemeyi güçlendirir, ilk insandan bu yana süregelen birlikte olma dürtümüzü, ortak hareket etmeyi unutturanlara karşı daima yansılar sahne üzerinden. Tiyatro yalnızlığımıza şifa verir. Sanatçı, daha iyi ve daha yaşanılır bir gelecek yaratmak uğruna, estetik araçlarla bir yaşam örmeyi amaç edinir. Sanatçı geçmişin birikimiyle de hesaplaşarak içinde yaşadığı çağı kavrar ve yanıtlar üretir. Sanatçı aynı zamanda bir bellektir de. Hafızasını yitirmiş bir toplumun ayakta kalamayacağı gibi sanatçısına sahip çıkamayan toplum da yok olmaya mahkûmdur.

Yaktığımız ilk ateşle başlar tarihimiz, yaktığınız son ateşle sönmez! Daha bir harlanır, büyür, aydınlığıyla yol olur. Ateşin her yeri yakana kadar sönmemek gibi kötü bir huyu vardır. Yaşamlarımız bugün tutuşturulmuş ve alevler içindeyse onu söndürmek, küllerinden yeniden diriltmenin de tiyatrocunun huyu olduğu asla unutulmamalıdır. Ateş bazen bir akademiye bazen bir sanat evine, fakat inatla tiyatrocuya düşer.  Ne yazık ki içerisinden geçtiğimiz zaman diliminde dün olduğu gibi bugün de tiyatro ülkemizde ve dünyamızda saldırılarla karşı karşıya kalmakta ve baskı altında tutulmak istenmektedir. Tiyatrocular sahnelerinden, müzisyenler enstrümanlarından, ressamlar tuvallerinden, yazarlar kalemlerinden, sinemacılar kameralarından, fotoğrafçılar objektiflerinden, geleceğin sanatçılarını yetiştiren akademisyenler okullarından uzaklaştırılmaya, tiyatro binaları yıkılmaya, yakılmaya ve sanat eserleri yok edilmeye çalışılmaktadır. Bu 27 Mart tam da bunun için bizler ve seyircilerimiz açısından daha da büyük anlamlar kazanmaktadır.

İnsan, dün olduğu gibi bugün de sanatla nefes alıyorsa, tiyatronun da görevi sonsuz bir soluk olmaktır. Savaşlarla yorgun düşmüş dünyaya, umuttan uzaklaşmış insana, güneşli yarınları düşleyen çocuklara...

Tiyatronun ait olduğu yere, halkın arasına karışmasına, birleştirici gücüne ihtiyacımız var. Tiyatro dildir. Tiyatro tarihtir. Tiyatro coğrafyadır. Tiyatro özgürlüktür. Tiyatro sonuna kadar direniştir!

Tiyatro, 21. Yüzyıl ve devamında da memleketimizde varlığını sürdürecektir. Geleneğiyle, çağdaşlığıyla, ilerlemeciliğiyle ve toplumla iç içe. Yüreğimizdeki ateşle yürümeye devam edeceğiz... Aramızdan ayrılışının 500. yılı yaklaşan büyük dahi W. Shakespeare'in kalemiyle sizlere sesleniyoruz… 'Var olmak mı, yok olmak mı, bütün sorun bu!'

27 Mart Dünya Tiyatro Günü, bu mesleği yücelten bütün emektarlara, salonlara gelerek tiyatroyu tamamlayan bütün seyircilere kutlu olsun!”

ÇAĞRI VİDEOSU YAYINLANDI

Platform bileşenlerinin yayınladığı çağrı videosu şöyle: