VİDEO | Erdoğan 'yıkacağız' dedi: AKM'yi yıkmak cinayet ve tarihsel bir düşmanlıktır!

AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın bugünkü 3. Turizm Şurası'nda "yıkacağız" açıklaması gözleri yine Atatürk Kültür Merkezi'ne çevirdi. Tiyatrocu-oyuncu ve soL yazarı Orhan Aydın, "AKM'yi yıkmak tarihsel bir düşmanlıktır, cinayettir" dedi.

Haber Merkezi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün gerçekleşen 3. Turizm Şurası'ndaki konuşmasında "Atatürk Kültür Merkezi'ni yıkacağız, yeni projenin lansmanını pazartesi yapacağım" demesi üzerine, gözler yine AKM'ye çevrildi. 

AKP'Lİ YILLARDA GÜNDEMDEN DÜŞMEYEN KURUM

AKP'nin iktidara geldiği günden bu yana hedef aldığı AKM, 15 yıl boyunca hiç gündemden düşmedi. AKP tarafından 2008'de tadilat bahanesiyle kapatılan ve dokuz yıldır atıl durumda bekleyen AKM, geçtiğimiz yılların en çok konuşulan kurumlarından oldu. 

Tiyatrocu-oyuncu, soL yazarı Orhan Aydın, Erdoğan'ın "yıkacağız" açıklaması üzerine mikrofonlarımıza konuştu. 

"BU BİR CİNAYET"

AKM'NİN yalnız bizim ülkemizin değil, hem Ortadoğu'nun hem Balkanların en büyük sanat fabrikası olduğunu vurgulayan Orhan Aydın şunları söyledi:

"Ülkemizin kültürel ve sanatsal yaşamına katıldığı günden kapatılmaya karar verildiği güne kadar yüzlerce opera, bale, senfoni, tiyatro yapıtına ev sahipliği yapmış, milyonlarca yurttaşımızı konuk etmiştir. Kültür merkezi, kültürel bir varlıkdıt ve koruma kurulu kararıyla koruma altındadır. Kapalı tutulduğu ve yıkılacağı söylendiği ilk andan itibaren, içinde benim de bulunduğum bir heyet tarafından yargıya başvurulmuş ve yargı koruma kurulu kararları doğrultusunda restore edilip onarılıp hayata katılmasına karar verilmiştir. Ancak 2013 Haziran direnişinden hemen sonra ülkeyle ve eşitliği, özgürlüğü, bağımsızlığı için ortaya çıkan yurttaşlarla inatlaşan anlayış, AKM'nin yıkılacağını yerine opera binası yapılacağını söylemiştir. 

Birincisi tescilli ve kurul kararlarıyla koruma altına alınmış bir yapıyı yıkmak cinayettir. İkincisi tam dokuz yıldır 17 milyonluk bir kent operasız, balesiz, senfonisiz, tiyatrosuz bırakılmıştır. Bu açık adıyla bir sanat ve sanatçı düşmanlığıdır. Yapılması gereken AKM'yi koruma kararları doğrultusunda ve kent bilimcileriyle, Mimarlar Odası'yla birlikte onarıp hayata katmaktır. Gerisi tarihsel bir düşmanlıktır."

Erdoğan'ın söylediği gibi binanın yıkılmaya başlaması halinde buna büyük ve kitlesel tepki göstereceklerini belirten Aydın, "AKM'nin fiili olarak yıkılmaya başlanması halinde tüm sanatçılar olarak, yapmaya çalışacakları plastik dokuya tepki göstereceğiz, ortak sözümüzü söyleyeceğiz" dedi.

Orhan Aydın'ın soL'a yaptığı açıklama şöyle: 

NE OLMUŞTU?

1969'da dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi unvanıyla hizmete açılan Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul Taksim Meydanı'nda bulunan opera, bale, tiyatro, konser ve kongre merkezi. Bina, 12 Nisan 1969’da İstanbul Kültür Sarayı adıyla hizmete girdi. Açılışta Ferit Tüzün’ün Çeşmebaşı Balesi ile Verdi’nin Aida Operası sahnelendi. 

AKP iktidarı döneminde 2005 yılında, "binanın ekonomik ömrünü tamamladığı" bahanesiyle dönemin Kültür Bakanı Atilla Koç tarafından binanın yıkılması önerildi. Ancak sanat ve mimarlık platformlarının, sivil inisiyatiflerin yoğun tepkisi, ısrarlı gösteriler ve basının desteğiyle yeniden yapılan değerlendirmeler sonucunda Kasım 2007’de İstanbul 2 No'lu Koruma Kurulu, Atatürk Kültür Merkezi'ni birinci derece kültür varlığı olarak tescil etti ve böylece yıkım gerçekleşmedi.

O tarihten sonra AKM'nin yıkılması konusu sürekli gündemde kaldı. Kasım 2008’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imzalanan protokolle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın üstlendiği Atatürk Kültür Merkezi'nin yenileme projesini hazırlamak üzere Tabanlıoğlu Mimarlık görevlendirildi. Tadilat, Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası’nın açtığı dava nedeniyle mahkeme kararıyla durduruldu.

Şubat 2012'de Sabancı Holding ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında Atatürk Kültür Merkezi'nin restore işlemlerine ilişkin mutakabat imzalandı. Atatürk Kültür Merkezi'nin 29 Ekim 2013 Cumhuriyet Bayramı'nda bitmesi öngörülüyordu. 24 Mayıs 2013 tarihinde inşaatı Bakanlık tarafından durduruldu.

BİNANIN ÖZELLİKLERİ

AKM'de bin 307 kişilik büyük salon, 502 kişilik konser salonu, 296 kişilik tiyatro salonu, 190 kişilik "Aziz Nesin Sahnesi" ve 206 kişilik sinema salonu bulunmaktadır. Üst katlarda büyük bir sergi salonuna sahip olan AKM, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Opera ve Balesi, Devlet Senfoni Orkestrası'nın daimi sahnesi olarak da hizmet vermektedir. Bu kurumların yönetim birimleri ve merkez gişeleri AKM bünyesinde bulunmaktadır.

AKM'nin mimarı olan Hayati Tabanlıoğlu'nun son şeklini verdiği çalışma, 1950'lerin yalın ve işlevsel mimari anlayışının tipik bir örneği olarak kabul edilmektedir. Özellikle büyük salonun yüksek sofitası, derin ve geniş sahnesi, yine bu sahnenin çeşitli asansörlerden oluşan gelişmiş mekanik kapasitesi ile farklı kullanımlara olanak vermesi, AKM'yi Türkiye'nin en gelişmiş gösteri sanatları mekanı yapmaktadır.