Van'da kültür sanat hala sokakta

AKP hükümetinin, deprem sonrası bulduğu her noktada TOKİ inşa ettiği Van'da, aradan geçen 3 yıla rağmen kültür ve sanat ihtiyacını karşılayan kurum binaları halen onarılmayı bekliyor.

DİHA

Van'da, 2011 yılında yaşanan 2 büyük depremde yüzlerce bina yıkılırken, binlercesi de hasar gördü. En çok devlet kurumlarının hasar gördüğü kentte, il kütüphanesi, tiyatro salonu, sergi salonu gibi yapılar da ağır hasar aldı. AKP hükümetinin, bulduğu her noktada TOKİ inşa ettiği kentte, aradan geçen 3 yıla rağmen kültür ve sanat ihtiyacını karşılayan kurumlar ise halen onarılmadı. 

Kütüphane tel örgülerle kapalı

Deprem sonrası yeniden inşa sürecinin devam ettiği kentte, nüfus günden güne artarak, bu artış kimi ihtiyaçları da doğurdu. Kenttin en büyük sorunlarından biri kültür sanat faaliyetlerinin yapılabileceği alanların olmayışı. Depremde ağır hasar gören ve ardından etrafı tel örgülerle kapatılan il kütüphanesi aradan geçen 3 yıla rağmen onarılmazken, Kültür Müdürlüğü ise çözüm bulmak yerine, geçici olarak Kültür Sarayı içerisinde bulunan sergi salonunu kütüphaneye çevirerek ihtiyaca cevap vermeye çalışıyor. Sergi salonuna taşınan kütüphanenin kentin ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğunu dile getiren kütüphane yetkilileri, buranında sadece "Kütüphane açık" algısını oluşturma için açıldığına inanıyor. 

Tiyatro 3 yıldır çadırda 

Van Devlet Tiyatrosu ekibinin, 3 yıldır oyunlarını çadırda sahnelediği kentte, yaşanan depremin ardından ağır hasar gören tiyatro binası ise halen onarılmayı bekliyor. Gerekli alt yapının bulunmadığı çadırda oyuncular çoğu zaman yaka mikrofonu kullanmak zorunda kalıyor. Özellikle kışın sert geçtiği kentte, oyunların çadırda sergilenmesi tiyatro severleri zorlarken, çadırın ısıtıcılarla ısıtılması ise her an yangın çıkabilir tehdidinde bulunuyor. 

Sinema AVM'lere mahkum edildi

TOKİ'leşmenin yoğun bir şekilde sürdüğü kentte, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yapılabileceği mekanlar yokken, şahsa ait sinema salonları ise alış veriş merkezlerine sıkışmış durumda. Sinema izleyicisinin alternatifsiz bırakılarak, AVM'lere mahkum edildiği kentte, yıl içinde en çok gişe filmleri gösterimde oluyor. Bir komedi filminin aylarca izletildiği kentte, bağımsız ve alternatif sinemalar ise salonlara yerini bulmuyor. 

'Kültür ve sanata ödenek yok'

Kültür ve sanat ihtiyaçlarını karşılayacak yapıların ne zaman yapılacağının merak konusu olduğu kentte, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise, kütüphane, tiyatro salonu ve diğer kurumların bakanlıktan yeterli ödenek alamadığı için onarılamadığına işaret ediyor. (DİHA)