"Van Gogh intihar etmedi" iddiası

Yaşadığı dönem boyunca yaptığı resimler çok ilgi çekmeyen ancak ölümünden sonraki yıllarda sanat tarihinin en önemli ressamlarından biri olarak kabul edilmiş olan Van Gogh'un ölümüyle ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı.

Kültür Sanat

20. yy'ın en önemli ve etkileyici ressamlarından biri olan Van Gogh 1890 yılında intihar etmişti. Ressam'ın bir tarlaya yaptığı yürüyüş sırasında kendini vurmuş olduğu kabul ediliyor.
 

Vanety Fair dergisine konuşan adli tıp uzmanı Dr Vincent Di Maio ise, ünlü ressamın düşünülenin aksine intihar etmediğini ve öldürülmüş olabileceğini iddia etti.  Di Maio, Van Gogh'un ölümüyle ilgili delilleri tekrar incelediğini, kendisini vurma ihtimalinin zayıf olduğuna inandığını söylüyor.

Di Maio'nun ortaya attığı bu iddia aslında bir tartışmanın parçası. Steven Naifeh ve Gregory White Smith 2011 yılında yayımlanan  'In Van Gogh: The Life' adlı kitaplarında, sanatçının aslında intihar etmediği, büyük olasılıkla bir kaza sonucu iki çocuk tarafından vurulduğunu ve çocukları bu kazanın sonuçlarından korumak için bunu bir intihar gibi göstermeye karar verdiğini  yazmışlardı. "In Van Gogh: The Lİfe" kitabı 2011 yılında ilk yayımlandığında bu iddia, Amsterdam'daki Van Gogh müzesi tarafından "son derece önemli" ve "şaşırtıcı" olarak değerlendirilmiş, müzenin küratörü Leo Jansen ise cevaplanması gereken birçok sorunun varlığını koruduğunu ve intihar ihtimalini göz ardı etmenin kolaycılık olacağını belirtmişti. 

Naifeh ve White Smith'in bu iddilarına karşı çıkılınca, yazarlar adli tıp uzmanı olan Dr. Vincent Di Maio'ya başvurmuş ve Van Gogh'un intiharını incelemesini istemişlerdi. 

Anatomik, klinik ve adli patoloji uzmanı olan Di Maio, yaptığı inceleme sonucunda, sol tarafından vurulan Van Gogh'un kendisini sol eliyle vurmasının çok zor olduğunu söyledi. Sağ elin kullanımının ise çok daha absürt kaçacağını ekleyen uzman, “Üstelik Van Gogh kendini vurmuş olsaydı parmaklarında yanık izleri olurdu. Ancak böyle bir şey söz konusu değil” dedi. 1890 yılında tabancalarda, iz bırakan siyah barutun kullanıldığını belirtti.

Uzman, ressamın aldığı yara izlerinin tarifine dayanarak, tabanca namlusunun ateş sırasında vücuda dayanmadığı, bir veya iki foot (30-70 santim) mesafede bulunduğu tahmininde bulunarak bunun bir intihar olduğuna inanmadığını söylüyor.