Türkiye'den 2 yer daha dünya mirasına girdi

Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ndeki varlık sayısı dün yapılan toplantıda "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" ve Bursa Cumalıkızık’ın katılmasıyla 13’e yükseldi.

Dünya Miras Komitesi’nin son toplantısında Türkiye’den Cumalıkızık ve Bergama, Dünya Mirası Asıl listesine girdi. Buraların da listeye alınmasıyla, Türkiye’nin listedeki varlık sayısı 13’e yükseldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Dünya Miras Komitesi’nin Doha’daki 38. Dönem Toplantısı’nda Türkiye’deki iki nokta, Cumalıkızık ve Bergama asıl listeye geçti.

Osmanlı’nın erken dönemlerinden kırsal kesimdeki sivil mimari örneklerinden biri olan Cumalıkızık, 2000 yılında Dünya Miras Geçici Listesine alınmıştı. Helenistik Dönemin en büyük kütüphanelerinden birinin kurulduğu Bergama ise 2011 yılında geçici listeye kabul edilmişti. Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’nde daha önce yerini alan dosyalar ise İstanbul’un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Safranbolu Şehri, Truva Antik Kenti, Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale Hierapolis ve Çatalhöyük Neolitik Kenti.

Önümüzdeki yıl ise Diyarbakır ve Efes’in dosyaları görüşülecek.