Türkiye Barış Komitesi: Yılmaz Onay'ı barış mücadelesinde yaşatacağız

Yazar, yönetmen, oyuncu Yılmaz Onay'ın aramızdan ayrılmasının ardından Türkiye Barış Komitesi bir mesaj yayımladı. Mesajda, "Onay yalnızca bir tiyatro insanı değildi; tiyatrocu kimliğini siyasetle birleştirmeyi başarmış ve toplumcu gerçekçi anlayışı benimsemiş olan bir tiyatro emekçisiydi. Onay, kapatılan Barış Derneği'nin de üyesi idi" denildi.

Haber Merkezi

Yazar, yönetmen, oyuncu Yılmaz Onay'ın aramızdan ayrılmasının ardından Türkiye Barış Komitesi bir mesaj yayımladı.

Mesajda, "Onay yalnızca bir tiyatro insanı değildi; tiyatrocu kimliğini siyasetle birleştirmeyi başarmış ve toplumcu gerçekçi anlayışı benimsemiş olan bir tiyatro emekçisiydi. Onay, kapatılan Barış Derneği'nin de üyesi idi" denildi. 

"Yılmaz Onay'ı kaybettik" başlıklı açıklamanın tamamı şöyle: 

Yazar, yönetmen ve oyuncu olarak uzun yıllar tiyatroya büyük emek veren Yılmaz Onay'ı kaybettik. Onay, yalnızca bir tiyatro insanı değildi; tiyatrocu kimliğini siyasetle birleştirmeyi başarmış ve toplumcu gerçekçi anlayışı benimsemiş olan bir tiyatro emekçisiydi. Bu nedenle, 12 Eylül'de sıkıyönetim mahkemeleri tarafından yargılanmıştı. Onay, kapatılan Barış Derneği'nin de üyesi idi. 

Siyasi bakışını hayatı boyunca tiyatroya yansıtan Onay, Türkiye'de epik tiyatronun öncülerinden biri oldu. Oyun kitapları yazmanın yanında Bertolt Brecht, işçi tiyatrosu ve başka konular üzerine kuramsal kitaplar da kaleme aldı. Ayrıca çeviriler ve tiyatroya uyarlamalar da yaptı. 

Onay'ın anısını Türkiye'deki ve dünyadaki barış mücadelesinde yaşatacağız.