Tiyatro Adam'dan iki önemli oyun

Tiyatro Adam, günümüz Türkiye'sine de ışık tutan iki önemli oyununu Kasım ayında sahnelemeye devam ediyor.

Kültür Sanat

2007 yılında konservatuar mezunu bir grup genç tarafından kurulan Tiyatro Adam geçen sezon olduğu gibi bu sezon da repertuvarında ki oyunlarla dikkat çekiyor. Geçen sene sahneledikleri ve dokuz dalda Afife Jale ödüllerini kazandıkları "Arturo Ui'nin Önlenebilir Yükselişi"'ni oynamaya devam eden grup bu sezon için de F. Dürrenmatt'ın kapitalizmin işleyişini insani açılardan yola çıkarak eleştirdiği oyunu '5.Frank'ı sahneliyor. 

Bertolt Brecht'in 1941 yılında Hitler Faşizminden kaçarak gittiği Finlandiya'da yazdığı ve ilk kez 1958 yılında sahnelenen 'Arturo Ui'nin Önlenebilir Yükselişi' Hitler'in iktidara gelme sürecini anlatıyor. Brecht'in baş karakter olarak Arturo Ui adında bir gansgteri seçtiği oyunda 1. Dünya Savaşı'nın ardından, 1929 Kriziyle birlikte aslında bir çete lideri olan Arturo Ui'nin hızla ilerleyerek, karanlık işleri ve zorbalıklarıyla iktidara el koyması anlatılıyor. Ümit Aydoğdu yönetiminde sahneye konulan oyun geçen sezona damgasını vurmuş ve Afife Jale ödüllerinden dokuzunu kazanmıştı. 

Fatih Koyunoğlu yönetmenliğinde sahnelenen '5. Frank' ise, iki yüzyıl boyunca şiddet, hile ve dolandırıcılıkla dünyaya şekil veren Frank Bankası’nın ironik öyküsünü anlatıyor; Ataları kadar acımasız olamayan 5. Frank’ın zayıf yönetimini, kötüye giden banka işlerini, bundan kurtulmak için kurulan büyük planı ve karşılaşılan beklenmedik olaylar sonucunda banka yönetiminin düştüğü trajikomik durumu konu ediyor. Dürrenmatt'ın sevgi, iyilik, sevecenlik, acıma gibi insana özgü duyguların bütünüyle yok sayıldığı vahşi kapitalizmi, para, güç ve ölüm olguları üstünden grotesk bir dille eleştiriyor.

'Arturo Ui'nin Önlenebilir Yükselişi" 22 Kasım Cumartesi akşamı saat 20.30'da Trump Kültür ve Gösteri Merkezi'nde, 25 Kasım Salı akşamı saat 20.00'de, Sabancı Gösteri Merkezi'nde, 26 Kasım Çarşamba akşamı saat 20.30'da;

'5. Frank' ise 23 Kasım Pazar akşamı saat 19.00’da, Kozzy Kozyatağı Alışveriş ve Kültür Merkezi’nde ve 27 Kasım Perşembe akşamı saat:20.30'da Afife Jale sahnesinde izlenebilir.