TEKEL direnişi sergisi Ankara'da açılıyor

Ankara NHKM Fotoğraf Topluluğu TEKEL direnişi süresince çekilen fotoğrafları Çankaya Belediyesi işbirliği ile sergiliyor. Bugün Mithatpaşa Caddesi 48 numarada Galeri Kara’da 18.30’da açılacak sergi 22 Haziran’a kadar görülebilir.

NHKM Fotoğraf Topluluğu tarafınan "Ustaya Saygı: 'Güzel Günler Göreceğiz Çocuklar'" ismiyle açılan fotoğraf sergisinde TEKEL direnişi süresince çekilen fotoğraflar sergileniyor. Bugün 18.30'da açılacak ve 22 Haziran gününe kadar açık olacak sergi sebebiyle NHKM Fotoğraf Topluluğu tarafından yapılan basın duyurusunda şöyle denildi:

"'Paranın padişahlığının, yobazın karanlığının' arasında kardelen gibi çıkıveren Tekel Çadırları, dosta düşmana, yolunu unutmuşa şaşırmışa, umutsuza küsmüşe 'Beklenen günler, güzel günlerimiz ellerinizdedir' diye haykırırken Tekel işçilerinin bayrağındaki umut tüm emekten yana insanların 'umutların umudu bayrağı' haline geldi.

Gündelik hayatı saran örgütsüzlük, yalnızlık, umutsuzluk ve sinikliğin, ideolojik alanda yaratılan toz bulutuyla tarihsel bir zorunluluk olarak kutsandığı bu günlerde yükselen işçi sesleri, bir anda Nazım Usta'nın umuduyla birleşti. Dezenformasyon politikaları ile baskı ve sindirme operasyonlarını yırtıp üzerimizdeki ölü toprağını silkeleyen Tekel işçileri, o yıllardır beklediğimiz umudu çadırlardan sokaklara taşırmıştı: 'Güzel günler göreceğiz çocuklar, güneşli günler göreceğiz..!'

Tekel işçilerinin, kışın ortasında başlayıp baharla birlikte güneşli günlere ulaşan ve yetmiş günü aşan direnişleri, iş ve iş güvencesi taleplerinin ötesine geçerek çoğalmanın, ortaklaşmanın ve dayanışmanın simgesine dönüştü. 'Açlık ordusu, ekmeksizleri ekmeğe doyurmak için yürüyor' iken çoğalan, ortaklaşan ve dayanışanlar 'dost omuzbaşlarını omuzlarının yanında duyup' bu yürüyüşe katıldılar. İnsana yakışır bir şekilde sultanların değil güneşin sofrasına oturdular hep birlikte.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) Fotoğraf Topluluğu, direnişin ilk gecesi kurulan çadırlardan, soğukta sabahlamalara, Türk-İş önündeki günlük eylemliliklerden ailelerin geldiği destek günlerine, açlık grevlerinden 
mitinglere, kurdukları çadır kentten son gününe kadar Tekel işçileriyle birlikte uykusuz kaldı, üşüdü, ıslandı, öfkelendi, gülümsedi ve büyüyen umudu fotoğraflara taşımaya çalıştı. Göstermenin ötesine geçerek karelerin içine kendisini de koydu. Sessiz bir tanık, tarafsız bir belgeci olmanın bir adım ötesinde durmayı hikayeyi yeniden ve yeniden anlatmayı yeğledi. 'Gitmekte olan'ın karabasan gibi üzerimize çöktüğü günlerde 'gelmekte olana' tanıklık ederken çok sayıda sergi ve gösterilerle direnişin geleceğe dönük yüzünü kalabalıklara taşıyabilmek için çalıştı.

NHKM Fotoğraf Topluluğu 'HAYIR, BAŞKA BİR YAŞAM VAR!' diyerek 'Yaradan'ın fotoğrafını birlikte çekmek amacıyla yola koyulduğu 1998 yılından bu güne, her yıl Haziran ayı başlarında gerçekleştirdiği, 'Ustaya Saygı' sergilerini Nazım Hikmet ve onun isminde diğer tüm emekten yana aydınlarımızı anmak amacıyla gelenekselleştirmiştir.

'Ölmek var dönmek yok!' sloganıyla 2010 yılını selamlayan 'yaradanın' taşıyıp getirdiği umut, yüzünü emekten yana dönenlerin yüreğinde ve aklında yepyeni bir inanca dönüşmüştür. Yarını kurmak isteyenlerin kaybetmemek zorunda oldukları inanç, şairin umudu 'GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ ÇOCUKLAR'dır.

Nazım Hikmet ve Onun isminde tüm Ustalarımız’ın önünde saygı ile eğiliyor, emeğimize emeğini katan tüm dostlara teşekkür ediyoruz. Birlikte yürüyen ve yolumuzu aydınlatanlara selam olsun..."

(soL - Haber Merkezi)