“Tayyip Blues” deli etti

Kendisine ve başbakanına yönelik hiçbir eleştiriyi kaldıramayan AKP’nin hedefinde bu defa Beyoğlu Kumpanya sanat ekibi vardı. Ekibin “Tayyip Blues” şarkısı, dinleyen AKP’lileri “çileden çıkardı”.

Başbakan Erdoğan, kendisine yönelikk her türlü eleştirel bakışa karşı tahammülsüzlüğünü defalarca kanıtlamış bir siyasi lider. “Tek adamlık” yakıştırdığı liderinin ağzının içine bakan bir parti olarak Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) de, Erdoğan’ın bu özelliğini paylaşıyor.

11-18 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Çatalca Belediyesi tarafından Erguvan Festivali düzenleniyor. Festival kapsamında Ferhat Göçer, Kibariye, Kıraç gibi isimler sahne alırken, 13 Temmuz Pazartesi akşamı, programda, siyasi içeriği güçlü müzikli oyunlarıyla tanınan Beyoğlu Kumpanya ekibinin “Ülkemizden” adlı gösterisi yer alıyordu.

Grubun gösterisi, alandaki Çatalca halkında coşku uyandırdı. Yaklaşık iki yıldır Türkiye’nin birçok kentinde sayısız eylemde sergilenen “Ülkemizden” oyunu, tersanelerde yaşanan iş cinayetlerinden üniversitelerdeki ÖGB baskısına, hastanelerde tedavi masrafını ödeyemeyip rehin kalan kişilerden tüm yönleriyle kadın sorununa birçok konuya eğilen parçalardan oluşuyordu.

"Tayyip Blues"

Oyunun, grubun tanınmasında ve sevilmesinde belki de en fazla katkısı olan parçası ise, “Tayyip Blues” adlı şarkıydı. Evinde oturan, kendi halinde, biraz da komik bir tipleme olan “Havai Kâzım”ın, arkadaşlarının işten atıldığını öğrenince kızıp Başbakan Erdoğan’a seslendiği eğlenceli şarkı, ekibin her verdiği konserde izleyicilerin de tüm güçleriyle şarkıya katılmasıyla, bir AKP karşıtı koro yaratıyordu.


Beyoğlu Kumpanya'nın "Tayyip Blues" şarkısı

Pazartesi akşamı Beyoğlu Kumpanya ekibinin “Tayyip Blues” şarkısını seslendirmesinin ardından AKP Çatalca İlçe Başkanı Selim Güçbilmez, henüz oyunun devam etmesine rağmen kulise gelerek, şarkıyı söyleyen oyuncuyu bulmaya çalıştı. Ekip üyelerinin bu tavra tepki gösterip AKP’li Güçbilmez’i kulis dışına davet etmelerinden kısa süre sonra, organizasyonu yapan CHP’li Çatalca Belediyesi yetkilileri de kulise gelerek, Beyoğlu Kumpanya’ya “AKP’yle aralarının bozulmasını istemediklerini, bu yüzden konserin erken bitirilmesine sevineceklerini” ilettiler.

Bu gelişmeler üzerine Beyoğlu Kumpanya, son iki şarkısını söyleyemeden sahneden inmek zorunda kaldı.

AKP İlçe Başkanı Güçbilmez, şarkıyla ilgili olarak polise suç duyurusunda bulundu. Beyoğlu Kumpanya üyelerini taşıyan otobüsü durdurarak, ekibi Çatalca Emniyet Müdürlüğü’ne götüren polisler, sadece “Tayyip Blues” şarkısını söyleyen kişiyi istediklerini, o kişiyi gözaltına alacaklarını ve ekibi bırakacaklarını söylediler. AKP İlçe Başkanı’nın suç duyurusunun ardından, festival organizasyonunun parçası olarak konseri videoya çeken görevlilerin, kayıtları polise vermiş olmaları da dikkat çekti.

AKP İlçe Başkanı Selim Güçbilmez’in, şarkıda geçen “işportacı Tayyip, şovmen Tayyip” sözleri nedeniyle şikayetçi olduğu öğrenildi. Belediyenin davetlisi olarak sahne alan Kumpanya üyelerinin yaşadıkları bu durum karşısında Belediye Başkanı Cem Kara başta olmak üzere, Belediye yetkililerinin sessiz kalmaları dikkat çekti.

“İşportacı Tayyip” rahatsız etti
Beyoğlu Kumpanya ekibi, polisin tavrına “Şarkıyı hem biz ekipteki hepimiz, hem de alandaki tüm halk birlikte söyledik. Hepimizi mi gözaltına alacaksınız?” diyerek tepki gösterdi. Polis, ısrarla “gözaltında olmadıklarını” söylediği ekip üyelerinin kimliklerine GBT taraması yapmak üzere el koyarak, saatlerce geri vermedi. Kumpanyanın avukatının sorduğu, “kumpanya üyeleri gözaltındalar mı” sorusunu “tanık teşhisi için bekletiyoruz” diye yanıtlayan Emniyet yetkilileri, GBT tetkikinde herhangi bir suç unsuruna rastlanmayan kumpanya üyelerinin kimliklerinin neden verilmediğini de yanıtsız bıraktılar.


AKP’nin tahammülsüzlüğü

AKP, kendisine karşı her türlü eleştiriye tahammülsüz tavrıyla biliniyor. Hemen her konuda medyayı suçlayan, kendisini eleştiren gazetelere karşı “boykot” çağrısında bulunan, köşe yazarlarının işten atılması çağrısı yapan AKP ve Başbakan Erdoğan, benzer durumlarda sayısız dava açtılar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini eleştirenlere karşı açtığı davaların sayısı o kadar yüksek ki, 2008 Nisan ayında DSP milletvekili Süleyman Yağız’ın bir soru önergesiyle dile getirdiği “Erdoğan kaç kişi hakkında ceza ve tazminat davası açtı?” sorusuna, dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin “Özel yaşama girer” diyerek yanıt vermekten kaçınmıştı.

(soL - Haber Merkezi)