Sürü'ye Belçika'da büyük ödül (1979)

Tarihte bugün 38 yıl önce, yönetmenliğini Zeki Ökten'in yaptığı senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı Sürü filmi Belçika Kraliyet Film Arşivi Uluslararası Seçkin Filmler Yarışması'nda Büyük Ödülü aldı.

Mustafa Akal

Zeki Ökten'in yönettiği, Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı Sürü filmi, 38 yıl önce bugün Belçika Kraliyet Film Arşivi Uluslararası Seçkin Filmler Yarışması'nda Büyük Ödülü kazandı.

Sürü, Ökten'in 1978'de çektiği bir filmdi ve bir yıl sonra ödül aldı. Filmin senaryosu, o yıllarda cezaevinde bulunan Yılmaz Güney tarafından yazılmıştı. Başlıca rolleri Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz oynamıştı.

Türkiye sinema tarihimizde bir başyapıt olarak literatüre geçen "Sürü" filminde, giderek çözülmekte olan feodal ilişkiler ve belirginleşmekte olan sınıf çatışması beyazperde'ye başarılı bir gerçekçilikle yansıtılıyor.

FİLMİN HİKAYESİ

Film, iki aşiretin kan davası arasında kalmış bir çiftin hikâyesini anlatır. Şivan, aşiretler arasında barışı sağlamak için düşman aşiretin kızı Berivan’la evlenir. Şivan’ın babası Hamo, çocuk doğurmadığından dolayı Berivan’ı uğursuz addeder. Ancak Berivan hastadır.

Şivan, onu tedavi ettirmek için aşiretten ayrılmayı istemektedir. Geçimlerini sağladıkları hayvancılıkta günden güne kötüye gitmektedir. Bu nedenle Hamo, bu fikre karşı çıkar. Ancak son sürüyü sattıktan sonra ayrılmalarına izin verecektir. Sürüyü de yanına alan Şivan, ailesiyle birlikte Ankara’ya doğru yola çıkar. Ancak yolculukları plânladıkları gibi gitmeyecektir.