'Suriye Özgürlük Anıtı' üç boyutlu eser değil, 'yeniden yorumlama'

Yıllardır sosyal medyada hayli yaygın olarak kullanılan ve "Suriye'deki yıkımı" anlattığı söylenen "Suriye Özgürlük Anıtı"nın photoshop eseri olduğu ortaya çıktı.

Kültür

6. yılını doldurmaya yaklaşan savaş boyunca, Suriye ile ilgili birçok yalan ya da yanlış yönlendiren bilgi, belge yahut haber ortaya çıktı.

Bunun son örneği, Suriyeli sanatçı Tammam Azzam tarafından yapıldığı ve Suriye'deki yıkımı anlattığı öne sürülen "Suriye Özgürlük Anıtı" oldu.

ABD'deki Özgürlük Anıtı'nı yok olmuş binaların molozlarından yeniden inşa etmiş görünen Azzam'ın bu işi uzun süredir sosyal medyada biliniyor.

Ancak dün El Arabiya'da yayımlanan bir röportajında Tammam Azzam, bu görüntünün photoshop olduğunu ve 2012 yılında yapıldığını söyledi.

"Özgürlük Anıtı'nı yalnızca özgürlüğün sembolü olarak kullandım" diyen Azzam, bu görselin 2012 yılında "Suriye'deki tüm yıkıma karşın bir optimizmi yansıttığını" belirtti.

Azzam'ın "photoshopladığı" diğer bir görsel de, Türkiye'de sosyal medyada hayli yaygın kullanılıyor. Burada da Azzam, Gustav Klimt'in "The Kiss (Öpücük)" isimli ünlü resmini Suriye'de yıkılmış bir binanın duvarına monte etmiş: