Sümela Manastırı tehlike altında: Kültür Bakanlığı restorasyon yapacakmış

Kültür Bakanlığı, Sümela Manastırı'nda restorasyon ve güçlendirme çalışmaları yapılacağını belirtti. Açıklama, diğer tarihi yapıların nasıl restore edildiğini akıllara getirerek endişeye yol açtı.

Haber Merkezi

Trabzon’un Maçka ilçesi sınırları içerisindeki Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde yer alan Sümela Manastırı'nda restorasyon ve güçlendirme çalışmaları yapılacak. 

Kültür Bakanlığı Tabiat Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, manastırın restorasyon ve güçlendirme çalışmaları yapılabilmesi için bir yıl süreyle ziyarete kapatılacağı duyurulmuştu. 

Genel Müdürlük'ten bugün yapılan açıklamada, Sümela’da yapılacak çalışmalar hakkında detaylı bilgiye yer verildi. Açıklamada, restorasyonun amacı olarak “Dünya kamuoyuna mal olmuş kültür ve tabiat varlıklarımızın hak ederek sahip olduğu müspet tanınılırlığının, ihmal veya kısa vadeli gelir teminine yönelik değerlendirmeler uğruna olumsuz yönde etkilenmemesidir" denildi.

KARAR, ENDİŞEYE NEDEN OLDU

Tarihi yapıların restorasyonu konusunda iyi bir sicili bulunmayan bakanlığın, Sümela Manastırı için de restorasyon kararı alması endişeye neden oldu.

Bilindiği üzere, geçtiğimiz hafta tarihi Şile Kalesi'nin orjinaline uygun restore edilmediği, daha çok "Sünger Bob" isimli çizgi film karakterine benzediği ortaya çıkmıştı.