Stan Lee: Örümcek Adam beyaz ve heteroseksüel kalmalı

Örümcek Adam’ın yaratıcısı Stan Lee, karakterle ilgili “beyaz ve heteroseksüel” sınırlamasının "Sony-leaks" ile ortaya çıkmasının ardından yaptığı açıklamada, getirdiği yasakların arkasında olduğunu belirtti.

Kültür

Marvel’ın çizgi roman kahramanlarından Örümcek Adam’ın yaratıcısı Stan Lee, karakterin sinemada temsil edilmesiyle ilgili koyduğu yasakların Sony yazışmaları ifşaatıyla ortaya çıkmasının ardından bazı açıklamalarda bulundu.

Lee, sızdırılan yazışmalardan anlaşıldığı üzere 2011’de Sony Pictures ile karakterin haklarıyla ilgili bir anlaşma yenilenmesi sırasında Örümcek Adam ve Peter Parker’ın nasıl temsil edilebileceğiyle ilgili kesin kısıtlamalar getirdi.

BEYAZ VE HETEROSEKSÜEL
Lee, karakterin haklarının Sony’de kalmasına izin verirken Örümcek Adam’ın ve Peter Parker’ın başta “beyaz” ve “heteroseksüel” olmak üzere pek çok şart koşmuştu.

Bu nedenle cinsiyetçilikle suçlanan Lee, karakterin etnik kökeni ve cinsiyetinin değişmemesi konusundaki düşüncesinin arkasında durduğunu belirtti.

Konuyla ilgili olarak Newsarama’ya konuşan Lee, “eğer Peter Parker başından itibaren siyah, Latin, Hintli veya başka herhangi bir kökenle resmedilseydi de böyle kalmasını isterdim,” sözlerini kullandı.

Ancak, karakterin beyaz olarak yaratıldığını belirten Lee, “bunun değişmesi için herhangi bir neden göremiyorum,” dedi.

LEE'NİN ŞARTLARI 
Spider Man’in gerçek kimliği olan Peter Parker’ın cinsiyetine de değinen Lee, karakterin ortaya çıktığı şekilde kalmasından yana olduğunu, bunun dışında homoseksüel çizgi roman kahramanları fikrine itirazı olmadığını belirtti.

Stan Lee, bu konudaki düşüncelerinin “bağnazlık” olarak nitelendirilemeyeceğini savundu. Lee, “bunun anti-gay, anti-siyahi, anti-Latin falan olmakla ilgisi yok. Latin karakter Latin olarak kalmalı. Kara Panter de kesinlikle İsveçli olmamalıdır. Halihazırda yaratılmış bulunan bir karakterin değişmesi için herhangi bir neden göremiyorum,” şeklinde konuştu.

Stan Lee’nin Spider Man’le ilgili Sony Pictures’a getirdiği kısıtlamalar şu şekilde; erkek olmalı, beyaz olmalı, tütün içmemeli, alkol ve uyuşturucu sorunları olmamalı, 16 yaşından önce seks yapmamalı, homoseksüel olmamalı.