Soma Katliamı'nın film çekimlerine engelleme: Soma’yı bize dar ettiler!

Maden faciasını anlatan “Soma 301” adlı sinema filmini çekmek için ekibiyle birlikte yaklaşık bir aydır ilçede bulunan yönetmen Faik Ahmet Akıncı sonunda isyan ederek ilçeyi terk etti. İzmir, Karaman, Konya, Zonguldak valiliklerinden film çekimi için bir günde izin alan Akıncı, bir aydır Manisa Valiliği’nden izin alamadı, 13 Mayıs’ta gösterime girecek filmi tamamlamak için Zonguldak ve Karaman’a…

soL - İzmir

 

13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan faciayı sinema diline aktarmak için kolları sıvayan işçi filmleri yönetmeni Faik Ahmet Akıncı, Manisa Valiliği ve Valiliğe bağlı Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü engeline takılınca, çareyi Soma’yı terk etmekte buldu.

OTELDEN BİLE KOVULDUK         

3 Mart’tan beri yaşadıklarını Manisa Valiliği önünde bir basın toplantısıyla paylaşan Akıncı, “3 Mart’ta her yönetmen gibi yapımcı belgemizi, vergi levhamızı, ticaret odası faaliyet belgemizi, imza sirkülerimizi teslim ettik. Pek çok valilikten bir günde aldığımız izni, Manisa Valiliği’nden bir aydır alamıyoruz. Bu sabah da Soma’da ekibimizle kaldığımız otelden adeta kovulduk. Zararımız 1 milyon lirayı aştı. 40 kişilik bir ekiple bir aydır mağduriyet yaşamamızın sorumlusu Manisa Valiliği’dir” dedi.

VALİ Mİ, BİRİLERİNİN KORUMASI MI?

Türkiye’de yazılmamış kitaba hapis cezası verildiğine tanık olduklarını anımsatan Akıncı, “Şimdi de henüz çekilmemiş bir filme sansür uygulanıyor. Mevzuatta yer almayan şekilde, bizden filmin senaryosunu istiyorlar. Film çekilmeden önce senaryoyu kimseye okutmak zorunda değiliz. Bu bir sansür girişimdir. Manisa Valisi, vali gibi değil birilerinin koruması gibi davranıyor. Kendisiyle ilgili suç duyurusunda bulunuyoruz” diye konuştu.

MADEN İŞ DE İŞÇİLERİ TEHDİT ETTİ

Manisa Valiliği’nin bu tutumunun, kendilerini Soma’da hedef haline getirdiğini de ifade eden Akıncı, şunları söyledi: “Manisa Valisi sadece izin vermemezlik yapmadı, aynı zamanda bizi hedef de gösterdi. Soma’da kimliği belirsiz bazı kişiler, Valiliğin bu tutumundan yüz bularak oyuncularımıza, ekibimize tacize varan davranışlarda bulundular. Maden İş Sendikası’nın bazı yöneticileri de, bu filme yardım eden ya da filmden görünen işçilerin işten atılacakları tehdidini savurdular. Bu nedenle Soma halkı, iş ve ekmek korkusundan dolayı bize değil yardım etmek, selam dahi vermediler.”    

GALA 13 MAYIS’TA

Akıncı, “Soma 301” filminde Soma kazasını ya da faciasını değil, Soma cinayetini anlatmak istediğini belirterek, “Filmi izin alamadan, önemli ölçüde, güçlükle tamamlayabildik. Sadece maden sahneleri kaldı. Maden sahnelerini de Zonguldak ya da Karaman’da çekeceğiz. Oraların valilikleri bir gün içinde bize izin verdiler. Filmimizin galasını, Soma cinayetinin yıl dönümü olan 13 Mayıs’ta Manisa ya da İzmir’de yapacağız. Eğer buna da izin vermezlerse, filmi internete yüklerim 5 milyon yerine 75 milyon insan seyreder” dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Akıncı, üyesi olduğu meslek örgütlerinin de bu süreçte kendilerine destek olmadığını ifade ederek sinema ve yönetmen örgütlerine sitemlerini iletti. Akıncı, avukatları aracılığıyla Manisa Valiliği hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını sözlerine ekledi.