soL HD | TRT'nin yasaklı şarkılar listesinde Büyük Birader'in albümünün yarısı var

TRT'nin 'yasaklı şarkılar' listesinde Büyük Birader grubunun on şarkılık albümünden beş şarkı olduğu ortaya çıktı. Büyük Birader konuyla ilgili değerlendirmelerini soL Haber okurlarıyla paylaştı.

soL HD

TRT'nin, 6112 sayılı yasanın 8. maddesinin 1. fıkrasının ilgili bentlerini gerekçe göstererek hazırladığı “2016 Yılında Yayınlanmaz Alan Türkçe Müziklerin Güfte Denetimleri Listesi” içinde Büyük Birader grubunun beş şarkısı bulunuyor. On şarkılık albümlerinden beş şarkının yasaklanmasıyla "doğru yolda olduğumuzu anladık" diyor grup üyeleri ve yeni albüm çalışmalarını sürdürdüklerini belirtiyorlar.

Yasaklılar listesinde Yürüyen Merdiven'in "Direndikçe" şarkısı ve Emin İgüs'ün "Keten Gömlek Filfilli" türküsü de bulunuyordu.

Büyük Birader'in konuyla ilgili değerlendirmelerini soL Haber okurlarıyla paylaşıyoruz: 

"Büyük Birader olarak bu haberi aldığımızda açıkcası çok şaşırmadık buna, hatta çok güldük diyebiliriz. Çünkü aslında ülkenin geldiği trajikomik durumun sanata dair bir yansımasıydı bu sadece.

Bu durum sonrasında dinleyicilerimizin desteğiyle şarkılarımızla doğru yolda olduğumuzu bir kez daha görmüş olduk. Bu ülkede yıllarca ne filmler yasaklandı, ne kitaplar yakıldı ve ne şarkılar susturuldu. Yıllar sonra o filmler kıymete bindi, o kitaplar okunmaya devam etti ve o şarkılar çalınıp söylendi. Hatta pek çok sanatçıdan özür dilendi ve günah çıkarıldı. Bu açıdan tarihin yine tekerrür edeceğini düşünüyoruz.

On şarkılık bir albüm yaptık ve bu albümün yarısı yasaklandı. Bu şarkılar hangi nedenle, nasıl yasaklandı gerçekten anlamakta zorlanıyoruz. Biz şarkılarıyla hayata ayna tutan bir grubuz. Yaşadığımız hayatın gerçekleri ve sokakların dili şarkılarımızda hep olmaya devam edecek. Varsın o kanallarda, o frekanslarda çalınmasın, söylenmesinler. Biz dinleyicilerimizle beraber şarkılarımızı bağıra çağıra söylemeye, yeni şarkılar üretmeye devam edeceğiz.

Çünkü daha söyleyecek çok sözümüz var ve sözümüzü şu anda kayıtları devam eden ikinci albümümüzde de söylemeye devam edeceğiz. Şarkılarımızı yasaklayabilirler ama düşüncelerimizi asla!"

Grubun yasaklanan şarkılarının isimleri Büyük Birader, Hayat, Üç Maymun, Adım Ali ve İki Teker Bir Ruh. Şarkıların bir derlemesini paylaşıyoruz: