'Sınıf Mücadelesi' oyun oldu

"Sınıf Mücadelesi" oyununun mucidi Marksist felsefeci ve siyaset bilimci Bertell Ollman aynı isimli kitabı yakında Yordam Kitap'tan çıkıyor.

Bir zar atıp sermaye sahibi ya da işçi olabilirsiniz. Bu "Sınıf Mücadelesi" oyununun başlangıç adımı. Sonrasında ise "rasyonel" kararlar ile ittifaklar yaparak kazanımlar elde ederek ilerleyip "devrim" yapmanız bekleniyor.

"Sınıf Mücadelesi" masaüstü oyununun mucidi Marksist felsefeci ve siyaset bilimci Bertell Ollman'ın son kitabı yakında Yordam Kitap'tan çıkıyor.

New York Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Olmann'ın kapitalizmin krizi, Marksizmin güncel meseleleri, yabancılaşma gibi konular üzerinde çalışmaları bulunuyor. Ollman’ın Yordam Kitap'tan çıkan "Yabancılaşma-Marx'ın Kapitalist Toplumdaki İnsan Anlayışı" adlı kitabı okurla buluşmuştu.

11-16 Mayıs arasında İstanbul, İzmir, Ankara'da bir dizi konferans verecek olan Profesör Olmann'ın kurguladığı "Sınıf Mücadelesi" oyunu da yazarın burada bulunduğu günlerde satışa sunulacak.

Cnntürk’ten Süleyman Arıoğlu’nun haberine göre, "Sınıf Mücadelesi" oyununda amaç, devrim yapmak. Oyunun gerçek yaşama uygun olması için tabii ki ilk zarı kapitalist sınıf atıyor. Kendisinden sonra oyunun sağdaki oyuncuyla mı yoksa soldakiyle mi devam edeceğine de yine kapitalist sınıf karar veriyor. Oyunda artı puanlar "varlıklar", eksi puanlar ise "borçlar" olarak adlandırılıyor. Oyunda ayrıca, haksız avantajlarının bir parçası olarak kapitalistler, diğer sınıflardan hangisinin "Banka"yı yönetme, yani varlıklar ile borçların hesabını tutma işini yapacağına da karar veriyor. İkincil sınıflar, bir ittifak yapana dek, kapitalist karelerinde de işçi karelerinde de puan kazanır. Bir ittifak yaptıktan sonra, sadece müttefik temel sınıfın karelerinde puan alırlar.

"Sınıf Mücadelesi"nin asli sınıfları işçiler ve kapitalistler. Diğerleri ise ikincil ya da müttefik sınıflar. İşçiler ayakkabıları, otomobilleri, evleri ve diğer şeyleri üretiyorlar. Kapitalistler ise bunların üretilmesinde kullanılan fabrikalara ve makinelerin sahipleri. Beyaz yakalılar ise doktorlar, avukatlar, profesör gibi meslek ve toplumsal konum sahiplerinden oluşuyor. Oyunda işçileri çekiç, kapitalistleri silindir şapka, köylüleri traktör, küçük esnafı yazar kasa, beyaz yakalıları evrak çantası, öğrencileri ise kep temsil ediyor.

Oyuncuların ya da sınıfların şans kartları, sendika kartları ya da işçi sınıfı partisi kartları çektikleri oyunda, sınıfların karşılaşması ise oyun tahtası üzerindeki şu karelerde gerçekleşiyor: Fabrika yaşamı, genel grev, devrim.

"Sınıf Mücadelesi", her birinde farklı karmaşıklık derecelerine sahip ve her birinde şans ile stratejinin farklı roller oynadığı üç kurallar kümesinden oluşuyor. Bu üç kurallar kümesi ise: "Yeni Başlayanlar için Kurallar", "Turnuva Kuralları" ve "Bütün Kurallar".