Sigara paketlerine bir de böyle bakın

Handan Kaynakgöz’ün bir hayal kurarak başladığı ve sigara paketlerinin üzerinde yazan etiketlerde iki kelimeyi yer değiştirerek ortaya koyduğu yaratıcı çalışması oldukça ilginç bir tablo ortaya çıkarıyor.

İstanbul’da serbest resim ve düzenleme çalışmaları yapan Handan Kaynakgöz, sigara yasakları ve ardından sigara paketlerinin üzerine yapıştırılan etiketlerden esinlenerek hayal kurmaya başladı. Bu esinlenmenin sonucu ortaya “Kapitalizm Sağlığa Zararlıdır” başlıklı çalışma ortaya çıktı.

Kaynakgöz İstanbul’da atölyesinde serbest resim ve kavramsal düzenleme çalışmalarını sürdüren bir ressam. Geçtiğimiz günlerde altıncısı düzenlenen Karaburun Bilim Kongresi’nde Kaynakgöz’ün “Kapitalizm Sağlığa Zararlıdır” başlıklı düzenleme çalışması ikinci defa sergilendi. İlk defa 2009’da İstanbul Sanat Fuarı’nda sergilenen çalışma oldukça ilginç. Kaynakgöz çalışması ile ilgili şunları söylüyor: “Sigara paketlerinin üzerinde yazan (gecikmiş) yasal uyarıların altında yatan, gerçek uyarıyı farkedince bu çalışma ortaya çıktı. Yani sadece SİGARA kelimesini kaldırıp yerine KAPİTALİZM kelimesini yerleştirmek bile, kavramı algılamayı ironik bir şekilde kolaylaştırıyor. Bu yasal ifadeleri, yasal santimetrelerine uygun bir şekilde, neredeyse hiç bir değişiklik yapmadan, marka görünmeyecek şekilde boyanmış sigara paketlerine yapıştırdım. Göz'üme daha bir gerçekçi göründü doğrusu.”

“Kapitalizm: ölümcül kanserlere neden olur”
Yani sigara paketlerinin ön yüzündeki uyarı yazılarını bir de şöyle düşünün: “Kapitalizm: öldürür Kapitalizm: sağlığa zararlıdır Kapitalizm: size ve çevrenizdekilere ciddi zararlar verir.” Ya da paketlerin ön yüzüne yazılması uygun görülen uyarı cümlelerinin şu halini: “Kapitalizm: hamile iken bebeğe zarar verir, borçlu doğmasına sebep olur Çocuklarınızı kapitalizmden koruyun, kapitalizmi onlara yaşatmayın Kapitalizm: ölümcül kanserlere neden olur.”

“Amerika’dan lobiciler geldi...”
Kaynakgöz’e “nereden çıktı böyle bir çalışma?” diye soruyoruz. Kaynakgöz yasak geldiği dönemde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Bülent Akarcalı’nın bir gazetede okuduğu şu sözlerini hatırlatıyor: “2009’a kadar 22 yıl sürdü. Çıkardığımız kanunlar veto edildi, Amerika’dan lobiciler geldi. Bu aşamaya gelmek gerçekten son derece zor oldu." “Bu cümlelerden bu çalışmaya esin kaynağı olan düşünceler geldi aklıma” diyor Kaynakgöz ve ekliyor: “Evet sigara sağlığa zararlıdır. Ama görüldüğü gibi sigaradan daha da zararlı olan şeyler de var. Mesela kapitalizm.”

Sergide asılı olan “komünden korkma geç kalmaktan kork” sloganını da soruyoruz Kaynakgöz’e. Kendisi “Hayat damarımızda bir komün var. Hücrelerimiz komünal yaşıyor, doğada komünal bir yaşam var aslında. Ama bizi sigaradan korkutmadıldıkta komünden korkutulduk. Buna vurgu yapmak istedim” diye yanıtlıyor. Ve ekliyor: “Baskı ve zulüm ile yaşar kapitalizm: onursuz ve içi RAHAT bir şekilde, bir yanda açlığı sefaleti köleliği yaşatır ki kendi daha ileri düzeyde olur .. daha ileri ile yetinmeyip ezip geçip daha da ileri gitmek ister. kapitalizm her ileri adım atmak istediğinde, bir ırk yok olur... bir adım daha atmak için bir atom bombası daha atması gerekir.”

(soL-Haber Merkezi)