Şehir Tiyatrosu sanatçıları 'Son sözü karanlığa bırakmayacağız' dedi

AKP’nin Şehir Tiyatrolarına yönelik saldırıları dün Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde yapılan eylemle protesto edildi.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde toplanan çok sayıda tiyatrocu ellerinde "Şehir tiyatroları yok edilemez" yazılı pankartlar taşıyarak Şehir Tiyatroları'nı düzenleyen yeni yönetmeliği protesto etti.

İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği adına basın açıklaması yapan tiyatrocu Levent Üzümcü, "Bu yönetmelik nedeniyle tiyatromuz özgür ve özerk tiyatro üretebilmekten biraz daha uzaklaştırılmış, yönetimi ise sanatçılardan büyük ölçüde arındırılmış durumda. Bu yıl yönetim kurulu başkanı artık genel sanat yönetmeni değil atanmış bürokrat ve yaklaşık bir asırdır bir sanat kurumu olarak tanımlanan Şehir Tiyatroları da belediyenin bir şube müdürlüğü. Özgür ve özerk sanat üretimine saplanmış bir bıçak gibi yüreğimizi kanatan bu yeni yönetmeliği kabul edilemez buluyoruz ve bunu bir kere daha haykırıyoruz" dedi.

Üzümcü sözlerini şöyle sürdürdü:

"Savunabileceğimiz bir yönetmeliği muhatapları ve kamuoyuyla paylaşabilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yönetim ve uygulamalarında bilimin ve sanatın özgürlüğünü bulmak istiyoruz. Sanatın içeriği ve biçimi siyasal iktidarların günlük politikalının konusu değildir. Olamaz. Devletin, hükümetin ya da yerel yönetimlerin sanat kurum ve kuruluşları için sanat politikası oluşturması düşünülemez. Uygar bir ülkede devletin sanata desteği yandaş bir beslemeye yarayan bir rant sürecine dönüşebilecek bir alan değil. İnsana yatırımdır. Sanatın özgür ve özerk yönetimi açık biçimde anayasal güvence altına alınmıştır. Alınmalıdır. Sanat kurumlarında kadrosuzlaştırma, ekonomik alanda cılızlaştırma asla kabul edilemez. Sanat üretiminde sansür ve yasaklama öngörmek ve uygulamak tek kelimeyle yüz kızartıcıdır. Son sözü karanlığa bırakmayacağız."