Şehir Tiyatroları'ndaki işten çıkarmalara tepki

Şehir Tiyatroları'nda işten çıkartılan 20 kişiyle ilgili yapılan açıklamada, "Bu hatadan dönün" çağrısı yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bünyesinde çalışan 20 kişinin işten çıkarılmasıyla ilgili meslektaşları destek açıklaması yaptı.

Oyuncular Sendikası'nda "Çünkü biz haklıyız" başlıklı açıklamada, yaşananlara ilişkin süreç anlatılarak işe geri alımların yapılması istendi.

Açıklamanın satır başları şu şekilde:

"Kimi 10 yılı aşkın süredir, kimi ise 2 yıldır çalışan yirmi sanatçı arkadaşımızın işine 1 Ağustos günü açılan tek bir telefonla ve ‘Performans Düşüklüğü’ bahane gösterilerek son verilmiştir. Yaptığımız kontrollerde arkadaşlarımızın SGK çıkışlarının 31 Temmuz 2016 tarihinde ve “22” kodlu “Diğer” gerekçesi ile yapıldığı görülmüştür. 1 Ağustos gününden bu yana; İBBŞT’nin gerek sanatsal gerek idari tüm amirleri ile görüşmeler gerçekleştirilmiş, ancak işten çıkartılan arkadaşlarımızın nasıl ve ne şekilde belirlendiği hiçbir biçimde anlaşılamadığı gibi, konuyu en derinlemesine bilmesi gereken kimselerin bile listenin hazırlanmasında dahli olmadığı üzülerek görülmüştür.

İBBŞT yalnızca bir Belediye Müdürlüğü değildir. İBBŞT Darülbedayi’dir. 102 yıllık güzellikler evidir. Bu ülkenin ve dünyanın en eski ve köklü tiyatrolarından biridir. Bizler böylesi bir kurumda sanatçıların ihale ile taşeron şirketler üzerinden alınıp satılmasının utancı ile baş etmeye çalışırken, bu hukuksuz çalışma düzeni ve mevcut OHAL’e sırtını yaslamış, kim olduğunu kurumun kendisinin dahi bilmediği kişi ya da kişilerce hazırlanan, amacı ve niyeti belirsiz bir liste ile yirmi oyuncunun ekmeği ile oynanmasını kabul etmiyoruz!

Performansı düşük diye işten çıkartılan bu arkadaşlarımız İBBŞT’nin şu anda mevcut oyunlarından tam yirmi tanesini, üstelik başrol seviyesinde taşıyan, sadece geçtiğimiz sene bile onlarca prestijli tiyatro ödülüne layık görülen kimselerdir. Bu yirmi arkadaşımızın işten atılmış olması, kendi hayatları ve kariyerlerini durma noktasına getirdiği gibi koskoca Darulbedayi kurumunu da perde açamaz hale getirmiştir."

İşe iade davalarının açılacağı belirtilen açıklamada, "Bu hatadan dönün!" çağrısı yapıldı.