Sansüre uğrayan oyuncu: Kelimelerden korkar hale geldik

52'ncisi düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'ndeki konuşmaları canlı yayınlayan A Haber, "Memleketle ilgili dertlerim var" diyen oyuncu Nadir Sarıbacak'ın konuşmasını kesti. Sarıbacak, "Kelimelerden korkar hale geldik" yorumu yaptı.

Serdar Nazım Yüce

AKP yandaşlığıyla ünlü A Haber, 52’nci Uluslararası Antalya Film Festivali’nde Sarmaşık filmindeki rolüyle "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazanan Nadir Sarıbacak'ın konuşmasını,  oyuncu "Memleketle ilgili dertlerim var" ve "bir duble rakı" dedikten sonra kesti. Canlı yayındayken uygulanan bu sansür üzerine soL'a konuşan Sarıbacak, "Kelimelerden korkar hale geldik" dedi.

ATV, Sabah gibi kanallarla birlikte festivalin ana medya sponsorluğunu üstlenen, Turkuvaz Medya Grubu'na bağlı A Haber, kürsüye gelen Nadir Sarıbacak'ın konuşmasını sansürledi. Konuşmayı kesen kanal, konuşma yerineyse müzik ve Antalya görüntülerine yer verdi. Ödül törenini canlı yayınlayan A haber'in söz konusu sansürü uyguladığı dakikalarda ekranın üst köşesinde ''sansüre hayır" logosu yer alıyordu.

'YAYIN ENDİŞELENDİ GALİBA'
Konuyla ilgili görüştüğümüz oyuncu Nadir Sarıbacak, "Kardeşlik ve muhabbet üzerine birkaç şey söylemek istemiştim. Söyledim de şükür. Fakat galiba yayın endişelendi ve konuşmamın sonu kesildi" dedi. "Kelimelerden korkar hale geldik" yorumunu yapan Sarıbacak, "Ama olsun bence, yapanların da canı sağolsun" ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

Nadir Sarıbacak, bir kısmı canlı yayına yansımayan ödül konuşmasında şunları söylemişti:

Bir 60 saniyenizi alacağım. Tolga (Karaçelik) sağol böyle bir rolü bana teklif ettiğin için. Bütün ekibe, jüri üyelerine teşekkür ediyorum. Sağolun. Çok kısa bir hasbihal etmek istiyorum. Çok kısa, 30 saniye. Memleketle ilgili dertlerim var. Bu filmden de hareketle çok güzel arkadaşlarım var. Farklı dinden, dilden, ırktan, meşrepten, mezhepten. Hepsini aşk derecesinde seviyorum. Bizi ancak kardeşlik ve muhabbetin kurtaracağına inanıyorum. Muhabbet gerçekten. Belki bir duble rakıyla ya da bir demlik çay. Sadece muhabbet etmek kurtaracak bizim dertlerimizi. Buna inanıyorum. Çünkü vücudun organları gibiyiz. Kulağın ağza, elin ayağa nasıl muhalif olmayacağına göre bizi kesildiği zaman bütün vücut acıyacağına göre kader bağımız var memlekette. 

Sarıbacak, bunları söyledikten sonra yayın kesildi.

Sarıbacak’ın konuşmasının canlı yayından alınmasına Twitter üzerinden de yoğun tepki aldı. Oyuncu Levent Üzümcü Twitter’dan "Nadir'in Antalya'daki ödül konuşması açık ve net; onun mikrofonunun sesini kapatanların amacı da açık ve net" yazdı.