Sanat eleştirmenlerinden Tophane saldırısı açıklaması

Tophane'deki Daire Sanat galerisinde gerçekleşen 'Çoktan Seçmeli' adlı serginin açılışına gericilerin saldırmasına ilişkin Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Birliği bir açıklama yaptı.

Haber Merkezi

Tophane'de bulunan Daire Sanat galerisine 21 Şubat'ta yapılan saldırının ardından Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Birliği- Türkiye (AICA-TR) bir açıklama yaptı. Açıklamada 2010 ve 2014'te yapılan saldıların ardından 21 Şubat'ta yapılan saldırının da sistematik bir yıldırma olarak değerlendirken; "Daire Sanat Galerisi’ni çevreleyen ve bir tür “linç” hareketi gerçekleştiren kitle için çağrılan polisin bir saat sonra gelmesi, konuyu çözmemesi ve saldırganlarla aynı dili kullanması manidar ve düşündürücüdür." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya bir kaç soruyla devam eden AICA-TR, "Tophane ya da diğer bir semtte sanat galerilerinin, sanatçıların, sergilerin ve izleyicilerinin can ve mal güvenliğinin olduğuna dair artık emniyete ve yargıya güvenilemeyecek midir? Her bir provokasyondaki meşrulaştırma kılıfları, yasalar ve emniyet tarafından kabul edilecek ve tolere mi edilecektir? 'Sanata karşı değiliz, davranışınızı beğenmiyoruz' diyen kitle, sayıca sözde ıslah etme söylemiyle şiddet eylemine başvuracak ve buna karşı kayıtsız mı kalınacaktır?" sorularını yöneltti.

AICA-TR, bu tür saldırıların ülkenin aydınlarını hedef alan söylemlerden güç aldığını gördüklerini ve reddettiklerini ifade ederken; yaratılmaya çalışılan kutuplaşmanın yanında olmayacaklarını, ülkenin çağdaş ve aydınlık yüzüne yapılan bu saldırılara emniyet ve yargının izin vermemesi gerektiğini ifade ederek Daire Sanat Galerisi’nin, sanatçılarının ve sanatseverlerinin yanında olduklarını ilan etti.