Said Nursi Resmi Gazete'de: Hakları Diyanet'e devredildi

Bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan bir Bakanlar Kurulu kararıyla Said Nursi’nin kitaplarının telif haklarını kullanma yetkisi Diyanet İşleri Başkanlığına verildi. Kararda büyük kitap, mektubat, lem’a, şua, küçük kitap ve diğer eserler olarak 195 kitap adı yer alıyor.

Kadir Sev

Kararda Fikir ve Sanat Eserleri Yasasından kaynaklanan tüm hak ve yetkiler Diyanet İşleri Başkanlığına aittir deniliyor. Karara göre bu kitapları basmak, yayımlamak, çoğaltmak isteyenler Diyanet İşleri Başkanlığına telif ödemekle yükümlü tutuluyor. Bu eserler üzerinde hak sahibi olduğunu belgeleyen çıkarsa ona da “münasip bir bedel” ödenmesi öngörülüyor.

Bülent Arınç, Said Nursi’nin benim eserlerimi devlet bassın dediğini belirterek; “yıllar sonra Bediüzzaman Hazretlerinin vasiyeti yerine geldi” dedi.

Yeni Asya Gazetesinde telif haklarının Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesi şu sözlerle eleştiriliyor: “Hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin yarın yapacağı toplantıda, “Risale-i Nurları devlet tekeline alan” kanunun yürütmeyi durdurma talebiyle ilgili kararını beklemeden, Risale-i Nurların basım hakkının Diyanet’e verilmesiyle ilgili bir kararnameyi Bakanlar Kurulu’nda imzaya açtı.”

Said Nursi’nin kitaplarının telif hakkı konusu bir süredir Cemaat ile AKP arasında çekişme konusuydu.