Sahne Röportajlarının Ekim konuğu Nil Sakman oldu

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Edebiyat Topluluğu’nun düzenlediği Sahne Röportajları’nın Ekim ayı konuğu yazar Nil Sakman oldu.

soL - Kültür

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Kadıköy’de gerçekleştirilen Sahne Röportajları’nın Ekim ayı konuğu yazar Nil Sakman son kitabı Süreyya ile ilgili soruları yanıtladı. Söyleşide, metnin yakın zaman Türk edebiyatındaki “taşralılığın” aksine kentli olduğu vurgulanırken, bölümlendirilmesine yönelik tartışmada, Sakman bunu duygu ve ritim bağlamında ele aldığını dile getirdi. Metnin yapısının modernist olduğuna katılıp katılmadığı dair soruya, kesinlikle modernist bir yaklaşımı olduğunu belirten Nil Sakman, Türk edebiyatının modernizmin sınırlarını henüz zorlamadığını düşündüğünü ifade etti. Türkiyeli yazarların modernizm üzerine daha fazla düşünmelerini arzu ettiğini, bunun korkulacak bir şey olmadığını söyledi.

Metnin anahatlarının çözümlenmesiyle devam eden etkinlikte, yaşlılık, hastalık ve kadınlık temalarının önemi vurgulanırken, Süreyya karakterinin çocukluk, yaşlılık ve bilinmeyen Süreyya evreleri hakkında tartışıldı. Süreyya karakterinin, Leylâ Erbil’in Cüce’sindeki Zenîme karakteri ile karşılaştırıldığı söyleşi, yazarın özellikle Leylâ Erbil ile Sevim Burak ve bunların dışında Nezihe Muhiddin, Suat Derviş, Nihal Yeğinobalı, Doris Lessing, Clarisse P. Estes, Ingeborg Bachman’ı da kendisine yakın bulduğunu belirtmesi ve daha sonraki soru-cevap kısmıyla sona erdi.

KASIM KONUĞU: SİNAN SÜLÜN

Sahne Röportajları Kasım ayında Sinan Sülün’ü konuk edecek. 11 Kasım Cumartesi günü saat 15:00’te NHKM’de gerçekleştirilecek etkinlikte Sinan Sülün’ün öykü kitabı Karahindiba söyleşinin odak noktasını oluşturacak.