Plajda fotoğrafın varsa işten kovulursun!

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdür Vekili Selman Ada, Antalya DOB Müdürü Aslı Ayan’ı plajda çekilen fotoğraf nedeniyle görevden aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Antalya DOB  Müdürü Ayan’ın “geçmişte arkadaşlarıyla birlikte plajda çektirdiği fotoğraflar ve bu fotoğrafları kişisel Facebook hesabında yayımladığı” gerekçesiyle DOB Genel Müdür Vekili Ada’ya “Aslı Ayan’ı görevden alın” baskısı yaptığı belirtilirken, görevden alınan Mersin DOB Müdürü Şanal da geçen sezon “sanat kurumlarını yok etmeyi amaçlayan Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) Yasa Tasarısı Taslağı’na hayır” bildirisine imza atan isimler arasındaydı.

Cumhuriyet'ten Selda Günaysu'nun haberine göre, Rengim Gökmen’in apar topar görevden el çektirilmesi ve Selman Ada’nın genel müdür vekili olarak DOB’a atanmasının ardından kurumda “özelikle TÜSAK’a hayır” bildirisine imza atan müdürlerin  görevden alınacağı gündeme gelmişti. Dönemin Genel Müdür Yardımcıları Şadi Erdoğan, Nilgün Çelebi, İstanbul DOB Müdürü Suat Arıkan görevden alınmış, Ankara DOB Müdürü Aykut Çınar da istifa etmişti. Ada, önceki gün, Mersin DOB Müdürü Şanal ile Antalya DOB Müdürü Ayan’ı da  görevden aldı. Ancak Ayan’ın görevden alınmasının ardındaki temel nedenin “bakanlık” olduğu ileri sürüldü.

Ayan, müdür olmadan kısa bir süre önce kişisel Facebook hesabını kullanıma kapattı. Buna karşın Ayan’ın geçmişte yayımladığı bu ve benzeri fotoğraflar bakanlığa şikâyet edildi ve bakanlığın da bu fotoğrafları “bahane ederek” Ada’ya, “Aslı Ayan’ın atamasını yapmıyoruz, görevden alın” baskısı yapıldığı ileri sürüldü. Bu nedenle Ada’nın daha önce göreve getirdiği Ayan’ı görevden alarak yerine Evin Atik’i müdür olarak atadığı kaydedildi.

Ayan’ın da görevden alınma nedeninin “fotoğraflar olduğunu bilmediği” öğrenildi.