Pişmanlık'tan yeni kitap: Barış ve Sosyalizm Mücadelesinde Aydın Bir Hekim Sevinç Özgüner

Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık'ın “Barış ve Sosyalizm Mücadelesinde Aydın Bir Hekim: Sevinç Özgüner” adlı kitabı Aratos Yayınları’ndan çıktı.

Haber Merkezi

Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, kitaplarına bir yenisini daha ekledi. Pişmanlık'ın “Barış ve Sosyalizm Mücadelesinde Aydın Bir Hekim: Sevinç Özgüner” adlı kitabı Aratos Yayınları’ndan çıktı.

Pişmanlık’ın 1980 öncesi İstanbul’da öldürülen Tarsuslu bir hekimin yaşamını ve onun hakkında yazılanların anlatıldığı, “Barış ve Sosyalizm Mücadelesinde Aydın Bir Hekim: Sevinç Özgüner” adlı kitabı İkinci Dünya Savaşı ve sonrasında Türkiye’de DP döneminin ilerici aydınlara yönelik baskı sürecinden başlayarak, Sevinç Özgüner’in öldürülme süreci işliyor.

Kitapta Sevinç Özgüner’in yaşam öyküsü dışında, şair Arif Damar, Sıdıka Serpil Çelenk Güvenç, Mehmet Halim Spatar, Ayşe Düzkan, Dr. Erdal Atabek, Şaban Ormanlar, Orhan Tüleylioğlu, Sevim Belli gibi pek çok değerli aydının onun hakkındaki görüşleri, kız kardeşi Narinç Tanık’ın ablasına, kızları Alev ve Işıl Özgüner’in annelerine dair düşünceleri yer alıyor.

Uğur Pişmanlık, yeni çıkan “Barış ve Sosyalizm Mücadelesinde Aydın Bir Hekim: Sevinç Özgüner” adlı kitabının ön sözünde şunları dile getiriyor: 

Tarsus doğumlu Diş Hekimi Sevinç Tanık Özgüner. O kendini halkına adamış bir hekim, eşitlik ve özgürlük mücadelesinin aydın bir militanıydı. Üniversitenin paralı olmasına ve Kore'ye asker gönderilmesine karşı eylemlerde yer aldı. Nazım Hikmet'e özgürlük kampanyasında çalıştı. 1951 Tevkifatı’nda Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi olmaktan tutuklandı.

1980'li yılların başlangıcında Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi'nde Dr. Erdal Atabek başkanlığındaki yönetimde görev yaptığı sırada, o dönemde hızla büyüyen faşist terörün boy hedeflerinden biri oldu. Emekten yana barış ve özgürlüğün savunucusu bir sosyalist, örnek insan Sevinç (Tanık) Özgüner, 23 Mayıs 1980’de eşi Vecdi Özgüner ile birlikte evlerine yapılan saldırıyla kurşun yağmuruna tutuldular. Eşi ağır yaralandı. Sevinç Özgüner ise yaşamını yitirdi.

Bu kitap sadece bir anma kitabı değil. Aynı zamanda bu topraklarda yürütülen barış, eşitlik, özgürlük ve sosyalizm mücadelesine emek vermiş, bedel ödemiş değerlerin tarihin belleğine düşülen bir not ve anıları ile deneyimlerinden bize kalan bir mirastır. Evet, Sevinç Özgüner’i bu kitapla anıyoruz. Bu çalışmayı ona bir saygı duruşu olarak da algılıyorum.

Uğur Pişmanlık, Sevinç Özgüner’in Tabipler Odası tarafından adını taşıyan salonda anıldığını ve yine her yıl İstanbul onun adına “İnsan Hakları, Barış ve Demokrasi” ödülü verildiğini de sözlerine ekledi.

Aratos dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık’ın bugüne kadar yayımlanmış kitapları şunlar: Kent Masalları (1997) Yorum Ofset Yayıncılık, Tarsuslu Sanatçı ve Yazarlar Antolojisi (2008) Aratos Yayınları, Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar (2008) Arkeoloji ve Sanat Yayınları, Tarsus Basın Tarihi/Yüz Yılık İzler (2009) Tarsus Kültür ve Dayanışma Derneği Yayını, Barış ve Aydınlanmaya Adanmış Bir Yaşam: İsmail Hakkı Öztorun (2010) Barış Derneği Yayını, Tarsus Çeşme ve Hayratları (2011) Çekül Vakfı/Mersin Valiliği Ortak Yayını, Gezginlerin Gözüyle Tarsus (2012) Arkeoloji ve Sanat Yayınları, Tarsus İşçi Hareketleri Tarihi (2013) Yazılama Yayınları, Boyun Eğmeyen İnsan (2014) Mavi Kalem Yayınları, Çıplak Mahallesi (2014), Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Tiyatro (2017).