PEN Türkiye'nin yeni başkanı Zeynep Oral oldu

PEN Türkiye’nin olağan genel kurulunda başkanlığa Zeynep Oral seçildi.

PEN Türkiye’nin olağan genel kurulu İstanbul'da gerçekleştirildi.

PEN Türkiye'nin kurucu üyesi Yaşar Kemal’e geçmiş olsun dilekleriyle açılan genel kurulda, bir önceki dönemin değerlendirilmesi yapıldı ve sonraki üç yılın yönetim kurulu belirlendi.

Zeynep Oral başkan olarak seçilirken, Halil İbrahim Özcan ikinci başkan, Tülin Dursun genel sekreter, Tarık Günersel dış ilişkiler sekreteri, Zeynep Aliye Sayman, Mario Levi ile Haydar Ergülen de üye olarak seçildi. PEN Türkiye’nin onur kurulu ise Adnan Özyalçıner, Deniz Kavukçuoğlu ve İkna Sarıaslan’dan oluştu.

Zeynep Oral, PEN Edebiyat Derneği’nin sadece edebiyatı değil düşünce ve ifade özgürlüğünü, dolayısıyla insanlık onurunu da yüceltmekle yükümlü bir kuruluş olduğunu vurgularken,
“Türkiye’de bu açıdan en baskılı ve acımasız dönemden geçmekteyiz. Ancak korkmuyoruz, gücümüzü yazar , şair ve sanatçıların yaratıcılığından, eleştirel düşüncesinden ve dayanışmasından alıyoruz. Ülkemizde gerçek demokrasiye ulaşıncaya dek çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 

PEN Türkiye Merkezi Genel Kurulu, “Kalemler” aracılığıyla düşünce ve ifade özgürlüğü savunan bir sonuç bildirgesi kaleme alıp dağıldı. Sonuç bildirgesi şöyle:

Son Charlie Hebdo katliamıyla susturulmak istenen özgür düşünceye, düşünce ve ifade özgürlüğüne indirilen acımasız darbe, bütün dünyada milyonların desteğiyle, nefretle karşılanmıştır.

Biz de, Türkiye PEN üyesi yazar, şair, eleştirmen ve yayıncılar olarak düşünce ve ifade özgürlüğünü kanlı eylemleriyle boğmaya kalkışan zihniyeti ve ülkemizde düşünce ve ifade özgürlüğünü savunanlara yapılan sözlü , yazılı, fiili saldırıları kınadığımızı belirtir, kalemlerimizin düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmak yolunda susmayacağımızı; düşünceden korkulmayan bir dünyada özgürlükçü bir düzenden yana olduğumuzu bildiririz.

Zeynep Oral kimdir?

PEN Türkiye'nin başkanlığına seçilen Zeynep Oral, 1946 İstanbul doğumlu. İzmir Amerikan Kız Lisesi ve Paris Yüksek Gazetecilik Okulu'nu bitiren Oral, Sorbonne Üniversitesi Tiyatro Araştırmaları Enstitüsü'ne devam etti. 1968 yılından 2001 yılına kadar Milliyet Gazetesi'nde çalıştı. Milliyet Sanat dergisinin de yazı işleri müdürlüğünü de yürütten Zeynep Oral, Milliyet'ten ayrılmasının ardından Cumhuriyet gazetesine geçti.

Yayımlanmış 15 kitabı olan Zeynep Oral, Türkiye Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, Nazım Hikmet Vakfı, Türkiye - Yunanistan Dostluk ve Barış Derneği, KA-DER (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği), Ana - Kültür Vakfı, "WINPEACE" (Türkiye ve Yunanistan Kadınları Barış Girişimi) gibi kuruluşların kurucularından.