Orhan Kemal okurları buluştu

Nazım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) Edebiyat Topluluğu, Orhan Kemal okur buluşması gerçekleştirdi.

Haber Merkezi

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) Edebiyat Topluluğu’nun düzenlediği buluşmada Orhan Kemal’in eserlerinden yola çıkarak yaşamı, aydın duruşu, karakterleri üzerinden bir tartışma yürütüldü.

Etkinlik Kaya Tokmakçıoğlu’nun Orhan Kemal’in dönemine ve yaşamına dair aktardığı genel çerçeveyle açıldı. Tokmakçıoğlu şunları söyledi: 

"Edebiyatımızın yüz akı, yorulmak bilmeyen emekçisi Orhan Kemal 103. doğum gününde her zamankinden daha fazla anılmayı, sahip çıkılmayı ve yeni kuşaklara tanıtılmayı hak ediyor. Adana’da başlayıp babasının memuriyeti sebebiyle Niğde, Konya, bir ara Beyrut, tekrar Adana ve nihayetinde İstanbul’da devam eden yaşamı, Nâzım Hikmet’le birlikte geçirdiği 3,5 yıllık koğuş arkadaşlığı ve bunlardan süzülen roman, öykü, senaryo, oyun dolu bir hayat aslında, Orhan Kemal’i ezilenlerin, hor görülenlerin, sömürülenlerin safında durmaya iten. Çukurova’nın mevsimlik tarım işçileri, kırdan kente savrulmuş işsizler ordusu, eski dokunun dağılmasıyla yersiz yurtsuz, sahipsiz, gariban kalmış emekçiler, kadınların sömürülmesi, çalışmak zorunda bırakılan çocuklar, kısacası işçi sınıfının tüm katmanları Orhan Kemal’in yapıtlarında arz-ı endam eder. Emeğin yüceltilmesi, sömürü düzeninin lanetlenmesidir. İnatla, emekle yoğrulmuş yaşamında, Türkiye’de iyice palazlanmaya başlayan kapitalizmi ve onun mezar kazıcısı işçi sınıfını anlamaya, anlatmaya çalışmıştır."

Katılımcıların katkılarıyla ilerleyen etkinlikte; romanlarındaki, öykülerindeki sinematografik özellikler, karakterlerinin sınıfsal yapısını temele oturtarak yazması, suçlu profillerini ele alış biçimi irdelendi.