Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Svetlana Alexijeviç: Her Rus'un içinde küçük bir Putin yatar

Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu seferki anti-komünist tercihi Svetlana Alexijeviç; geçtiğimiz yıl verdiği bir röportajda; "Her Rus'un içinde bir Putin yatar'' ifadelerini kullanmıştı.

Alman Der Spiegel dergisi, Nobel Edebiyet Ödülü'nün yeni sahibi Svetlana Alexijeviç'in geçen yıl kendisiyle yaptığı röportajdaki sözünü bugün başlığına taşıdı: ''Her Rus'un içinde bir Putin yatar.''

Svetlana Alexijeviç'i okurlarına bu sözü ile tanıtan Spiegel, yazarın Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko için söylediği ''Avrupa'nın son diktatörü'' nitelemesine de yer verdi.

2013'de yayınlanan en son kitabının Alman Yayıncılar Birliği Ödülü'nü almasını takiben kendisiyle yapılan röportajda, anti-komünist yazarın, ''Rusya serildiği yerden dizleri üzerine dikeldi. Bu, tehlikeli bir durumdur'' diye konuşması yeniden anımsatıldı.

'HOMO SOVIETICUS YALNIZCA BİR BAŞKA HOMO SOVIETICUS TARAFINDAN ANLAŞILABİLİR'

Batı'nın Rusya ile diyalog geliştirmesine karşı çıkan yazar, ''Elbette diyalog kurmak önemlidir, doğrudur. Ancak kiminle muhatap olunduğu da bilinmelidir. Batı, Rusların çok farklı bir psikolojik durumda olduğunu unuttu'' ifadelerine yer verildi.

70 yıllık Sovyet iktidarının ''çok farklı bir insan tipi'' yarattığını ileri süren Svetlana Alexijeviç; ''Homo sovieticus (Sovyet insanı) yalnızca bir başka  Homo sovieticus tarafından anlaşılabilir (...) Her Rus'un içinde küçük bir Putin yatar'' ifadelerini kullanmıştı.