NHKM'de 'Ankara’da Tiyatronun Dünü, Bugünü, Yarını' söyleşisi

NHKM’nin sanat dalları üzerine başlattığı forumların ikincisi, “tiyatro” başlığında gerçekleştirildi. “Ankara’da Tiyatronun Dünü, Bugünü, Yarını” adlı söyleşiye tiyatrocular ve tiyatro dostları katıldı.

NHKM’nin sanat dalları üzerine başlattığı forumların ikincisi, “tiyatro” başlığında gerçekleştirildi. “Ankara’da Tiyatronun Dünü, Bugünü, Yarını” adlı söyleşiye, Ankara’da bulunan özel ve amatör tiyatrolar ile sahne sanatları alanında faaliyet gösteren dernek, vakıf ve sendika temsilcileri, ayrıca tiyatro emekçileri, akademisyen ve tiyatro dostları katıldı.

Yürütücülüğünü Şenol Tiryaki ve Musa Aydoğan’ın üstlendiği söyleşiye Selim Kalıç, Kadir Çevik, Özgür Başkaya, Ali Nihat Yavşan, Murat Çıdamlı, Çağlar Deniz, Mete Alpsar, Turgay Ön ve Sıtkı Tekmen de sunumları ile katkıda bulundular.

Forum sonunda yapılan değerlendirmelerde birçok sanatçı, bilim insanı, özel ve amatör tiyatro topluluğunun yanı sıra, sahne sanatları alanında faaliyet gösteren dernek, vakıf ve sendikalar da sanat alanının özgürleştirilmesi için mücadele verdikleri vurgulanırken, sürdürülen mücadelenin başarısının emekten yana politikaların başarısına bağlı olduğunun altı çizildi. Amaçlarının "küresel sermayenin yönlendirdiği ve biçimlendirdiği piyasanın, metalaşmanın kısırlaştırıcı kucağına terk edilen sanatsal yaratı ve sanatsal üretim sürecini özgürleştirmeye katkı sunabilmek" olduğunu belirten tiyatrocular, "Bunun yolu ise, sağlıklı bir eylem planın altyapısını oluşturmak adına birikimlerimizin sentezini kullanmaktan geçiyor.” diyerek NHKM’nin bu söyleşileri sürdürmesi gerektiğine dair beklentilerini de dile getirdiler.

NHKM’nin, geçen ay edebiyat, bu ay tiyatro üzerine gerçekleştirdiği söyleşileri, her ay bir sanat dalını kapsayacak şekilde, müzik, plastik sanatlar, resim ve sinema alanlarında da devam edecek.

(soL - Ankara)