Nâzım Hikmet’in 114’üncü yaşı Ses Tiyatrosu'nda kutlandı

Nâzım Hikmet’in 114’üncü yaşı, Nâzım Oyuncuları’nın “Memleketimden İnsan Manzaraları” okuma tiyatrosuyla kutlandı.

Haber Merkezi

Tuncer Necmioğlu’nun oyunlaştırdığı destan, Metin Coşkun ve Orhan Aydın’ın yönetmenliğinde, Yüksel Aymaz’ın ışık tasarımıyla ve  Cezmi Baskın, Metin Coşkun, Levent Özdilek, Orhan Güner, Levent Ülgen, Cansu Fırıncı, Ender Yiğit , Ayşegül Alpak, Ali Gül, Orhan Aydın’dan oluşan kadroyla sahneye çıktı.

Tarihî Ses Tiyatrosu’nun koltuklarına sığmayan kalabalık bir izleyici topluluğuna sunulan ve coşkuyla karşılanan bu gecede, Nâzım Oyuncuları da 15’inci yaşını kutladı.

Her yıl, Nâzım Hikmet’in doğum gününde düzenlenen okuma tiyatrosunun bu yılki özelliği, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin başlattığı “Aydın Olunmalı” teması kapsamında “Nâzım Hikmet Olunmalı” başlıklı bir dizi etkinliğin başlangıcı da olmasıydı.

Gece, Orhan Aydın ve Komünist Parti Kültür Sanat Bürosu üyesi Tunç Tatoğlu’nun açış konuşmalarıyla başladı. Tatoğlu, konuşmasında bugün örgütlü aydın olmanın zorunluluğuna vurgu yaparak, “örgütlenmekten korkmayın, karşımızdaki örgütlü karanlığa ancak böyle karşı koyabilir ve onu yenebiliriz” dedi. Salonda bulunan konukların kısa konuşmalarından sonra, Nâzım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları”nın yer yer güncel göndermelerle de zenginleştirilen metni canlandırıldı.

Oyun sırasında, oyuncuların coşkusu, zaman zaman duygu yoğunluklarına kapılmaları, birbirlerine karşı jestleri, sarılmaları, herhangi bir oyunun sahnelenmesinden çok öte bir şeyin vücuda getirildiğinin göstergesi olarak, izleyicileri saran bir atmosfer oluşturdu. Metnin mesajındaki devrimci heyecan herkesçe paylaşıldı.

“Nâzım Hikmet Olunmalı” çağrısının aydınlar ve sanatçılar katında yakıcı bir ihtiyaca karşılık geldiği açıkça görüldü ve coşku yarattı.

Oyunun bitiminde, emeği geçenlere Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin teşekkür plaketleri sunuldu. Ses Tiyatrosu’nun kapılarını bu etkinliğe açan Ferhan Şensoy da unutulmamıştı.

Gecenin bir sürprizi de, Levent Özdilek’ten geldi. Özdilek, Bursa Nilüfer Belediyesi’nin bu yıl bastırdığı Nâzım Hikmet posta pullarının iliştirildiği birer zarfı, sahnedeki dostlarına armağan etti. “Zarflar boş, herkes istediğini yazsın” dediğinde yükselen alkışlar, Nâzım Hikmet gibi olma, mücadele kararlılığının o zarflarla topluma gönderileceği mesajının alınmasınaydı.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin, Aziz Nesin’in 100’üncü yaşı vesilesiyle düzenlediği “Aziz Nesin Olunmalı” etkinliklerini izleyen, Nâzım Hikmet’in 114’üncü doğum gününü “Nâzım Hikmet Olunmalı” başlığıyla karşılayan etkinlikler, ay boyunca değişik illerde yapılacak.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, tarihimizin ilerici, aydınlık, devrimci kültür damarının yaratılmasında payı olan isimleri, bir örgütlenme çağrısı eşliğinde anmayı ve örnekleştirmeyi sürdürecek.