Nazım Hikmet Kültür Merkezi Adana'da yola çıktı!

Uzun bir çalışmanın ardından Adana'da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi açıldı.

soL - Adana

Adana Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) dostlarına "merhaba" dedi. Dün akşam Seyhan Kültür Merkezi'nde düzenlediği Enver Aysever'le "Aykırı Kumpanya" gösterimi yoğun ilgi gören Adana NHKM, bugün kendi binasında düzenlediği etkinliğiyle konuklarını ağırladı. 

'NÂZIM BU KARANLIĞI YIRTACAK'
Açılış konusmasını NHKM Adana adına Burhan Özalp yaptı. Özalp konusmasında "Aydınlanma adına ne varsa itilip kakılan bir ülkedeyiz. Sanat ve kültüre ucube ahlaksız olarak bakılan bir Türkiye'deyiz. Sanatın ve kültürün kaptalizmle piyasalaştığı bir Türkiye'deyiz. Piyasalaştıkça ortalamacılığa 'evet' diyen, piyasalaştıkça kötünün iyisine 'buna da şükür' diyen, piyasalaştıkça sıradanlaşan ve sıradanlaştıran, piyasalaştıkça içi boşalan bir sanat ve kültüre tanık oluyoruz. Ve içi boşaldıkça insandan uzaklaşan bir sanat ve kültüre maruz kalıyoruz. Bu ülkede sol geriledikçe, sosyalist seçenek geriledikçe, sanat ve kültürde toplumcu gercekçilik anlayışı geriledikçe bu saydıklarımız karşısında bu ülke ancak ve ancak kayıtsız bir seyirciye dönüyor. Nazım Hikmet Kültür Merkezi olarak bu karanlığı yırtacağız. Bu düzene boyun eğmeyeceğiz" dedi.

ÇIKARLARI ORTAKLAŞTIRMAK
NHKM adına konuşan Asaf Güven Aksel ise sözlerine, "Bu ülkede aydınlarla emekçilerin çıkarları şu an ki kadar hiç ortaklaşmamıştı" diyerek başladı. "Aydınlar nefes alacak bir yer arıyor, emekçiler ise daha iyi yaşam koşulları istiyor. Bu ancak ve ancak sisteme karşı durmak ve sistemi reddetmekle mümkün" ifadelerini kullanan Aksel, "Uzunca bir dönemdir sanatın ve kültürün mevcut düzen içerisinde gericileştiği ve piyasalaştığı bunun sonucunda da pespayeleştiği bir dönemde bizler Nazım Hikmet Kültür Merkezi olarak buna karşı mücadele ediyoruz" dedi.

5 BİN KİTAPLIK BAĞIŞ
Adana Nazım Hikmet Kültür Merkezi Leyla Erbil Kitaplığı'na 5000 kitap bağışlayan Ruhtan Yazıcı ise, "Teklif geldiğinde hiç düşünmeden kabul ettim. Arşivimde bulunan bir o kadar daha kitabı da bunun tek taşıyıcısı olan Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'ne bağışlamaktan onur duyacağım" dedi.

Etkinlik daha sonra NHKM Şiir Korosunun Nazım Şiirleri ile devam etti.