'Maymun Davası' NHKM'de...

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde başlayan "Evrimi Savunuyorum" etkinlikleri 1960'ta Stanley Kramer tarafından çekilen "Inherit The Wind/Rüzgarın Mirası" adlı filmin gösterimiyle devam ediyor. Tarihe "Maymun Davası" olarak geçen yargılama süreci 1925'te ABD'de yaşanmıştı.

NHKM'de geçtiğimiz ay başlayan "Evrimi Savunuyorum" etkinliği bu ay devam ediyor. Etkinlik çerçevesinde 1960'ta Stanley Kramer tarafından çekilen "Inherit The Wind/Rüzgarın Mirası" filmi gösterilecek.

1925 yılında Tennessee eyaletinde 24 yaşındaki lise öğretmeni John T. Scopes'in derslerinde Evrim Teorisini anlatması üzerine başlayan ve gerici bir kampanyaya dönüşen süreç Amerikan tarihinin kara lekelerinden bir olarak anılıyor.

Stanley Kramer'in 1960 yılında filmine konu olarak "Maymun Davası"nı seçmesi yönetmenin 50'ler boyunca süren McCarthy döneminin baskılarına tepkisi olarak yorumlanmış ve ünlü savunma tiradıyla hafızalarda yer etmişti:

“Sizi uyarıyorum! Kötü bir kanun kolera gibidir. Dokunduğu herkesi, karşı çıkanlar kadar savunanları da mahveder... Anlamıyor musunuz? Eğer evrim gibi bir teoriyi alır ve resmi okullarda okutulmasını suç sayarsanız, yarın özel okullarda öğretilmesini de suç sayabilirsiniz...

Ve yarın, onun okunmasını da suç sayabilirsiniz. Ve yakında kitapları ve gazeteleri de yasaklayabilirsiniz. Ve daha sonra katoliği protestanla, protestanı protestanla karşı karşıya getirirsiniz. Ve kendi dininizi insanın kafasının içine zorla sokmaya çalışırsınız... Eğer birini yapabilirseniz, ötekini de yapabilirsiniz... Çünkü fanatizm ve cahillik açtır... Daima açtır ve beslenmeye ihtiyaçları vardır...

Ve çok yakında sayın yargıç, elimizde flamalar ve çalan davullarla geriye doğru yürüyor olacağız... GERİYE ! Bağnazların, insan aklına zeka ve aydınlanma getirmeye cüret eden adamı yaktıkları 16. yüzyılın o şanlı çağlarına doğru...”

Usta oyuncu Spencer Tracy'nin John T. Scopes'un savunmasını yapan avukatı oynadığı filmin gösterimi 15 Mart Perşembe akşamı 19.00'da Sertaç Canbolat'ın sunumuyla NHKM'de gerçekleştirilecek.

(soL - İstanbul)