Malcolm Keith Kay'den oyunculuk notları: Oyunculuk derslerinden onbirinci ders

Türkiye'de yaşayan Avustralya'lı yönetmen Malcolm Keith Kay, Tiyatro'nun Sağı SoL'u bloğunda tiyatro oyunculuğu üzerine yazdı.

Kültür Sanat

Ülkemizde özellikle son üç sezondur sahnelediği Shakespeare oyunlarıyla tanınan yönetmen Malcolm Keith Kay, Tiyatro'nun Sağı SoL'u bloğunda yazdığı yazısıyla amatör ve profesyonel kavramları üzerinden yaşayan bir tiyatro için tüm oyuncuları sanatlarını yeniden düşünmeye davet ediyor. 

Son olarak geçen sezon Antalya Devlet Tiyatrosu için 'Otello'yu sahneleyen Keith Kay, 2012'de İzmit Devlet Tiyatrosu için sahnelediği 'Romeo ve Jüliet' ile 3. Sahne Tozu Tiyatro Ödüllerinde 'En İyi Yönetmen' ödülünü kazanmıştı. 

"Kimi oyuncular, replikleri güzel söylemenin oyunculuk olduğunu sanıyor. Bazılarının "altıncı his"si olmadığı gibi "üçüncü göz"ü de henüz açılmamış. Kimisi sahnenin neresinde olması gerektiğini bilmediği gibi seyirci ve sahne arasındaki ilişkinin de ne olduğu hakkında bir fikre sahip değil. Işıkların neye yaradığının, güçlerinin, etkilerinin farkında değil. Nereye nasıl bakacağını bilmiyor. Kimisi gerçekten dinlemenin ne olduğunu bilmiyor" diyen yönetmenin, ilgili yazısına buradan ulaşabilirsiniz.