'Maden İşçileri' sergisi ilçelere taşınıyor

3 Haziran'da Zonguldak'ta açılan Maden İşçileri sergisi, gördüğü yoğun ilgi üzerine Zonguldak'ın ilçelerine taşınıyor.

Haber Merkezi

Zonguldak Halk Komitesi'nin düzenlediği, ressam İrfan Ertel'in Soma maden faciasını işlediği resimlerden oluşan sergi, İşçi Tulumuyla Hürriyet başlıklı Nazım Hikmet anması ile açılmıştı. Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi'nde (Cemiyet) bir hafta süren sergiye halkın umulanın üzerindeki ilgisi sonucu serginin diğer ilçelere ve maden ocaklarına da taşınması planlandı.

SERGİYE BÜYÜK İLGİ

Cemiyet'teki sergiye her gün halkın farklı kesimlerinden ziyaretler gerçekleşti. Hafta başında yüz kadar ilköğretim okulu öğrencisinin ziyaret ettiği sergide küçükler ressam Ertel'e meraklı sorular sordular ve tek tek resimleri anlattırdılar. Hafta içinde Üzülmez'deki maden ocağından mesai bitiminde gelen kalabalık bir işçi grubu yorgunluklarına rağmen kendi yaşamlarını yansıtan resimleri büyük bir dikkatle incelediler.

Zonguldak'ın ilerici çevrelerinden sergiyi ziyaret edenler arasında Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKAV) mütevelli heyeti ve Zonguldak Fotoğrafçılar Derneği bulundu. Zonguldak Fotoğrafçılar Derneği yöneticileri, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde resimlerin tekrar Zonguldak'ta sergilenmesine ön ayak olacaklarını söylediler.

Maden İşçileri sergisi, Zonguldak Amele Birliği yöneticileri ve çalışanları, Genel Maden İş Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demir ile Eğitim ve Teşkilat Sekreteri Kahraman Kabasakal tarafından da ziyaret edildi. GMİS yöneticileri, serginin maden baca ağızlarında da sergilenmesi gerektiği görüşünü dile getirdiler.

Gördüğü bu yoğun ilgi üzerinde serginin bir süre daha Zonguldak'ta kalması ve işçilere ulaştırılması yönünde bir planlama yapıldı. Geçtiğimiz hafta iki gün Üzülmez ilçesinin Asma Ocak girişinde sergilenen resimler doğrudan işçilerle işyerinde buluşmuş oldu. Vardiya giriş ve çıkışlarında işçiler resimlere büyük ilgi gösterdiler, resimlerle birlikte fotoğraf çektiler ve ressam İrfan Ertel'le sohbet ettiler.

ÇAYCUMA'DA SERGİLENDİ

Maden İşçileri resimleri daha sonra Çaycuma ilçesinde Cumhuriyet meydanında açık havada sergilendi. Burada emekli maden işçilerinin ve ailelerinin ilgisini çeken sergi, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ve GMİS eski yöneticisi Selahattin Ataman tarafından da ziyaret edildi. Açık havada olması sayesinde halkın rahatlıkla gezebildiği sergi üzerine Çaycumalılar ressam İrfan Ertel ile sohbet etme imkanı buldular. Sergiyi gezenler arasında bulunan Eğitim-Sen Çaycuma Şubesi'nin açlık grevindeki eğitimciler Nuriyet Gülmen ve Semih Özakça için yaptığı açıklamaya Zongudak Halk Komitesi ve İrfan Ertel de destek verdi.

SERGİ DEVREK'TE

Maden İşçileri resimleri bugünden itibaren iki gün Devrek'te Belediye karşısındaki Devrek Kültür Sanat Merkezi önünde sergilenecek. Serginin 21 ve 22 Haziran tarihlerinde Ereğli ilçesine taşınması planlanıyor.